papirnata ambalaža

DS Smith privukao interes većeg britanskog konkurenta

08.02.2024 u 16:39

Bionic
Reading

Britanski proizvođač papirnate ambalaže Mondi izvijestio je u četvrtak da razmatra mogućnost kupnje manjeg domaćeg konkurenta DS Smitha, vlasnika tvornice ambalaže u Belišću

"Mondi vjeruje da moguće povezivanje s DS Smithom transakcijom baziranom isključivo na dionicama predstavlja uzbudljivu priliku za stvaranje lidera u europskoj industriji održivih rješenja za ambalažu temeljenu na papiru", poručili su.

Vlasnik DS Smith Belišće, Kaplasta iz Vojnića i Unijapapira potvrdio je da je dobio preliminarni dopis kojim je Mondi izrazio interes za preuzimanje.

Prema britanskim propisima, Mondi sada mora do 7. ožujka dostaviti obvezujuću ponudu ili odustati. Ako pošalje ponudu, bit će to druga velika transakcija u britanskoj industriji papira i ambalaže, nakon ponude Smurfit Kappe za preuzimanje WestRocka, vrijedne 11 milijardi dolara.

Prošla godina bila je teška za proizvođače papirnate ambalaže zbog slabog obujma prodaje i niskih cijena. Klijenti su se u teškim uvjetima na tržištu rješavali zaliha nagomilanih u pandemiji kada je potražnja bila snažno porasla u uvjetima procvata internetske trgovine.