EVO ZORE, EVO MRAKA…

Državne tvrtke posredno sponzorirale Juru Francetića

16.01.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Jorge Jure Francetić smatra da je njegov stric Jure Francetić, ustaški ratni zločinac, zapravo junak poput Che Guevare, da nije ubijao i palio kuće na putu do Drine, a osim toga objavljuje da upravo osniva Hrvatsku legiju i sprema se ući u Hrvatski sabor. To je 'zvijezda' jučerašnje naslovnice jednog od najtiražnijih političkih dnevnika, Večernjeg lista, intervju je napravljen ekskluzivno u argentinskom domu, a nad Francetićevom fotografijom su i logo oznake hrvatskih tvrtki, sponzora, koje su omogućile ovaj intervju

S naslovnicom kakva bi u zemlji njihova izdavača Austriji teško prošla, Večernji list slavi mračni dio hrvatske povijesti, ekskluzivno najavljujući intervju s Joregeom Jurom Francetićem - nećakom ozloglašenog Jure Francetića, zapovjednika ustaške Crne legije. Francetić dominira cijelim brojem: dobio je dvije trećine naslovnice i četiri stranice u prvom dijelu novina. Put do Buenos Airesa i novinarsku kameru i mikrofon koji su se, kako ističe autor intervjua, 'uključili sami od sebe' da bi Hrvatima prenijeli da Jorgeov stric Jure nije palio kuće i ubijao nevine u Bosni, platile su dvije tvrtke u državnom vlasništvu – Hrvatska pošta i Hrvatske šume te tri privatne tvrtke: Kutjevo, Gastro grupa i Lekom.

Na naš upit kako to da Hrvatske šume sponzoriraju razgovor s argentinskim rančerom koji relativizira ustaške zločine i svog strica Juru Francetića uspoređuje s kultnim revolucionarom Che Guevarom, direktor Darko Vuletić, inače HSS-ovac, kaže da tekst nije ni vidio:

'Nisam uopće vidio tekst, nisam bio upoznat s time da će se raditi ta reportaža. Novinar je najavljivao da će raditi putopise, tražio je pomoć, a nama se učinilo zgodno jer je spominjao šume oko Amazone', kazao je Vuletić za tportal.hr dodajući da jednoj državnoj tvrtki nije u interesu da tako nešto sponzorira.

I druga državna tvrtka, na čijem je čelu Robert Jukić, a šef nadzornog odbora je ministar Kalmeta, ograđuje se od sadržaja intervjua koji je financirala: 'Hrvatska pošta nije sponzor intervjua niti ima ikakve veze s temom ili sadržajem ovog teksta. Hrvatska pošta tek je jedan od sponzora projekta pod nazivom Panamerikana, autora Krešimira Raguža. O sadržaju teksta nismo bili unaprijed informirani. Ograđujemo se od bilo kakvog političkog konteksta objavljenog intervjua, koji ni na koji način ne predstavlja mišljenja i stavove Hrvatske pošte ni njezinih djelatnika.'

Jedini koji stoji iza sponzorstva ovog intervjua je Dragan Munjiza, direktor Gastro grupe. 'Ne zamjeram autoru teksta Kreši Ragužu, poznato je da u Južnoj Americi ima puno iseljenih Hrvata, to je osobitost toga kraja. Bez obzira na konotacije prezimena Francetić, članak je dosta kvalitetan, pogotovo onaj dio u kojem kaže da je bitno da radiš za dobro Hrvatske. Ne može on biti kriv zbog strica. Ne trebamo biti licemjerni, gotovo svaki treći Hrvat pjeva Juru i Bobana', iznenadio nas je Munjiza statistikom ljubitelja ove ustaške pjesme.