idu kazne

Državna inspekcija pronašla 25 serija jabuka i krumpira koji su uvezeni a deklarirani kao hrvatski proizvodi

22.03.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u prvoj polovini ožujka pronašla je 25 partija jabuka i krumpira koji ne udovoljavaju propisanim tržišnim standardima, doneseno je pet usmenih rješenja o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja proizvodom, a u ostalim slučajevima su trgovci sami povukli proizvode s tržišta, objavili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Poljoprivredna inspekcija je tijekom ožujka pojačano nadzirala usklađenost voća i povrća na policama trgovačkih lanaca, trgovačkih obrta i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s propisanim tržišnim standardima, navodi se u priopćenju Inspektorata.

Naime, u prvih nekoliko dana ožujka Inspektorat je zaprimio niz predstavki (prijava) udruga i građana koje su ukazivale na možebitno kršenje propisa. Predstavke su ukazivale na deklariranje uvezenih jabuka kao hrvatskog proizvoda.

Poljoprivredna inspekcija je provela 85 inspekcijskih nadzora na isto toliko prodajnih mjesta, kod 33 različita trgovaca voćem i povrćem, a ukupno je pregledano 381 partija (lot) voća i povrća.

Nadzorima je utvrđeno da 25 partija (lotova) jabuka i krumpira ne udovoljava propisanim tržišnim standardima. Od toga se kod 23 partije radilo o nenavođenju zemlje podrijetla na računima i pratećoj dokumentaciji, a preostale dvije nesukladnosti odnosile su se na nepropisano označavanje (nije bila navedena oznaka lota za jabuke) i neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete (proizvodi koji se prodaju moraju biti neoštećeni i zdravi).

Inspektori su stoga donijeli pet usmenih rješenja o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja proizvodom, dok su u ostalim slučajevima, u kojima nije bila navedena zemlja podrijetla i klasa proizvoda, trgovci proizvode sami povukli s tržišta. Zbog utvrđenih nesukladnosti poljoprivredni inspektori pokrenuli su prekršajne postupke, ističe se u priopćenju.  

"Propisi se moraju poštovati, a ugrožavanje našeg poljoprivrednika ne smijemo i nećemo dopustiti", kazao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Naglasio je i kako je ovo ogledni primjer dobre suradnje građana i institucija. "Svakodnevno svjedočimo sve većoj interakciji građana i Državnog inspektorata. Zato pozivam na nastavak ove suradnje", poručio je Mikulić.

Iz Državnog inspektorata ističu kako svaku sumnju na moguće kršenje propisa iz djelokruga rada Državnog inspektorata građani mogu prijaviti ispunjavanjem elektroničkog obrasca "Podnošenje prijava", slanjem prijave poštom na adresu Državnog inspektorata ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata.