PROBLEMATIČNA KONVERZIJA

Državna banka niskim kamatama mami nezadovoljne frankovce

20.11.2015 u 09:45

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka (HPB) objavila je kako će do 2. veljače 2016. odobravati kunske stambene kredite bez naknade i troškova solemnizacije. Nude se tri kombinacije fiksnih i promjenjivih kamatnih stopa. Ovisno o tome na koje se razdoblje uzimaju fiksne se kreću od 4,80 do 5,55 posto

Financijski analitičari taj potez HPB-a tumače kao želju da sebi privuče sve one koji su nezadovoljni ponuđenim kamatnim stopama u konverziji kredita u švicarskim francima u eurske.

Naime, nakon konverzije dužnici mogu zatvoriti stari kredit i uzeti novi u kunama po povoljnijim uvjetima odnosno nižim kamatama.

Podsjetimo kako su banke u nekim slučajevima u konverziji ponudile kamatne stope iznad 7 posto, poput Hypo banke i Splitske banke

Računica analitičarke Večernjeg listaLjubice Gatarić pokazuje kako će oni kojima je u idućih 15 godina za otplatu ostalo oko 370 tisuća kuna glavnice uz kamatu od 5,5 posto banci vratiti oko 450 tisuća kuna. Isti takav kredit s kamatom od 7,39 posto, koliko je u konverziji ponudila Splitska banka, bit će skuplji za oko 70 tisuća kuna.