BUJANJE UPRAVE

Država zapošljava 300 novih ljudi

Bionic
Reading

Iako je najavljeno smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi, do kraja godine Vlada će zaposliti još 300 ljudi

U vremenu najava značajnih promjena koja će zahvatiti državnu upravu, od smanjenja ukupnog broja službenika za pet posto i stroge kontrole zapošljavanja pojedina tijela državne uprave će se u ovoj godini i dodatno kadrovski popuniti, piše Poslovni dnevnik.

Ministarstvo gospodarstva tako je, primjerice, oglasilo natječaj za zapošljavanje devet novih, uglavnom stručnih suradnika s iskustvom. Oni bi bili angažirani na poslovima provedbe programa Europske unije, upravi za rad, ili u upravi za energetiku. Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU je, pak, oglasio potrebu za troje novih djelatnika među kojima nisu samo visokoobrazovani stručnjaci, nego i oni sa srednjom stručnom spremom - traže informatičkog referenta te administrativnog tajnika u kabinetu na neodređeno vrijeme.

Tih kadrova, ako je suditi po objašnjenima Ministarstva gospodarstva, nema u postojećem sustavu državne uprave nego će se tražiti na tržištu, što je, kako tvrde, u skladu s Vladinom odlukom da za zapošljavanje za potrebe dovršetka procesa pregovora s EU nema ograničenja.

Nezgodno je međutim, što nije riječ o iznimkama, već zapravo o otvaranju sezone novog zapošljavanja i to prije nego se u sustav uvede koncept 'dva za jedan', odnosno ograničenje zapošljavanja novog djelatnika, ako iz određene institucije ne ode dvoje. Na taj način državna uprava će se u godini koja prethodi najavljenoj reformi povećati za tristotinjak novih djelatnika.

"Neka radna mjesta potrebno je i neophodno popuniti kako bi se izvršile obveze preuzete prema EU, odnosno obavili poslovi vezani uz završetak pregovora. U najskorije vrijeme zaposlit će se oko 300 državnih službenika na određenim poslovima, jer su nam ti poslovi preduvjet za punopravno članstvo u EU", stoji u objašnjenju Ministarstva uprave. Kakva je, pak, postojeća kadrovska situacija u državnoj upravi, Vladi se, kako se čini, ne žuri saznati. Prema planu provedbe Mjera gospodarskog oporavka, s izradom Registra zaposlenika u državnoj upravi tek će se krenuti potkraj godine jer će se u listopadu objaviti javni natječaj za njegovu izradu.