NA ŠTO TROŠE NAŠ NOVAC

Država smišlja način kako doskočiti Crkvi?

05.04.2012 u 11:14

Bionic
Reading

U Vladi promišljaju kako da pod nadzor stave potrošnju novca koji se iz državnog proračuna daje neprofitnim organizacijama u koje se ubraja i Katolička crkva. Odgovor na to pitanje mogao bi dati novi Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija

Crkva je i dosad bila dužna Državnom uredu za reviziju dostavljati godišnja financijska izvješća prema Uredbi o računovodstvu neprofitnih organizacija (na snazi od 2008), ali je to, kao i brojne druge institucije tog tipa, ignorirala. Naime, ta Uredba uopće ne propisuje sankcije u slučaju njezinog nepoštivanja.

Umjesto Državnoj reviziji, Katolička crkva je dosad samo jedno izvješće o trošenju proračunskog novca poslala Ministarstvu financija, i to za 2010. godinu. U njemu je, prema pisanju Novog list, pojasnila da je novac potrošila na ono čemu je prema ugovoru s Vatikanom i namijenjen.

Iz državnog proračuna te godine Crkva je dobila oko 270 milijuna kuna. Od toga je oko 90 milijuna kuna potrošila na uzdržavanje klera, nešto više od 26 milijuna na karitativnu djelatnost, više od pet milijuna na obrazovanje svećenika. Ostalo je uloženo u obnovu crkava i pastoralnih središta.

Provjere od strane države tog izvješća nije bilo.

Na upit tportala ima li Državni ured za reviziju ovlasti da provjeri kako Katolička crkva troši javni novac odgovoreno nam je kako je kontrola trošenja proračunskih sredstava, prema Zakonu o proračunu, u nadležnosti Ministarstva financija - Sektora za proračunski nadzor

Budući da se Crkva ubraja u neprofitne organizacije, revizori imaju pravo, bez obzira što im izvješća nisu slana, provjeriti financije njezinih pravnih društava. Međutim, da bi se napravila revizija tih subjekata, pojašnjeno nam je, oni se moraju naći u godišnjem planu i programu rada koji donosi glavni državni revizor.

Kako to da se Crkva dosad nije našla na toj listi?

'Godišnji plan se donosi na temelju kriterija utvrđenih Zakonom o Državnom uredu za reviziju. Neki od njih su financijski značaj subjekta, procjena rizika i rezultati prijašnjih revizija. Ne smijete zaboraviti da jednom godišnje radimo reviziju o izvršenju državnog proračuna, reviziju financijskih izvješća javnih tvrtki, proračuna lokalnih jedinica, a sveukupno ima samo 230 revizora', poručeno nam je iz Ureda za reviziju.

Do promjena će doći kad na snagu stupi novi Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija koji je u fazi izrade. On bi, prema najavama iz Ministarstva financija, konačno mogao uvesti stroži nadzor nad potrošnjom državnog novca koji se dijeli takvim subjektima