STOPIRANA AKVIZICIJA

Država odbila ponudu turskog ulagača za Petrokemiju, čeka se odluka Ine i PPD-a

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 07.03.2022 15:18
  • Objavljeno 07.03.2022 u 15:13
Petrokemija - ilustracija

Petrokemija - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pixsell, profimedia

Najveća akvizicija koju se očekivalo početkom ove godine, preuzimanje kutinske Petrokemije, još uvijek nije na pomolu

Obvezujuća ponuda turske grupacije Yildirim za dionice koje imaju državne institucije i tvrtke istekla je zadnjeg dana veljače, a kako doznaje Poslovni dnevnik, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) u čijem je portfelju 17,9% dionica, zahvalio se na ponudi i obavijestio da prodaja njegovih dionica nije moguća mimo provođenja standardnog postupka prodaje putem javnog natječaja.

Janaf, Plinacro i Fond za razgradnju NEK u pravilu se kod ovakvih postupaka drže smjera kojim ide CERP i prema dostupnim informacijama, nisu odgovorili na ponudu za kupnju dionica kutinske tvrtke.

Hoće li, pak, ovim postupkom “državni” dioničari potpuno zaustaviti postupak mogućeg preuzimanja, koji traje još od prošlog ljeta, ovisit će to sada o pregovorima Yildirima s dva dioničara koji zajedno drže većinski vlasnički paket, Inom i PPD-om.

Njihova zajednička tvrtka Terra mineralna gnojiva posjeduje 54,5% dionica, dok državne tvrtke i ustanove ukupno drže 45,2%, a mali dioničari imaju tek 0,3% dionica.

Ako su ove dvije kompanije i dalje u pregovorima s Yildirim grupom i postignu dogovor, onda je izgledno i da se pokrene postupak prodaje državnih dionica u formi koju zakon predviđa.

CERP-u je, naime, potrebno pismo namjere, kojim turska tvrtka iskazuje interes za Petrokemijine dionice, da bi se pokrenulo postupak za objavu javnog poziva.

Yildirim bi, naravno, na tom natječaju mogao imati i konkurenta, premda petrokemijski biznis u ovom trenutku neizvjesnih uvjeta opskrbe i visokih cijena plina predstavlja rizično ulaganje, a k tomu, u Petrokemiju su potrebna ogromna ulaganja u nove, zelenije tehnologije, kako bi smanjila sve veće naknade koje izdvaja za emisijske jedinice CO2.

Iz redova većinskih dioničara zasad ne izlaze s informacijama o pregovorima s Yildirimom, niti otkrivaju je li ponuda njima uvjetovana i uspjehom preuzimanja svih dionica. Ali, daju do znanja da je “proces dubinskog snimanja u tijeku”.

Ranije informacije, naime, govore kako je turski ponuđač zainteresiran za kupnju apsolutno svih dionica Petrokemije, iako je ponude uputio svim grupacijama dioničara zasebno. Znakovit je i prošlotjedni nedolazak predstavnika dioničara iz redova države na skupštinu dioničara, na kojoj se odlučivalo o delistiranju dionice sa Zagrebačke burze.

Da su se, naime, državne institucije i tvrtke vodile interesom ostvarivanja profita na dionici Petrokemije, pojavili bi se i glasali protiv delistiranja.

U tom slučaju tvrtka bi im isplatila 33,86 kuna po dionici, inače nominalno vrijednoj 10 kuna, što je u svakom slučaju značajno više nego što će, premda su ponuđeni iznosi tajna, dobiti prodajom Yildirimu. No, Petrokemiju bi time potpuno iscijedili, jer samo za dionice CERP-a trebalo bi iskeširati 334 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!