tvornica gnojiva

Hoće li Petrokemija biti prodana Turcima? Pitali smo Inu i PPD prodaju li kutinsku tvrtku, odgovori su zanimljivi

10.06.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske objavio je da ima provjerene i pouzdane informacije o tome da Ina i PPD, koji preko kompanije Terra mineralna gnojiva drže većinu dionica Petrokemije, razmišljaju o prodaji kutinske tvrtke turskoj grupaciji Yildirim

Iz sindikata navode da će Ina i PPD nakon dvije i pol godine nestati iz vlasništva Petrokemije (imaju 54 posto dionica), a da s turskim kupcem pregovaraju već dugo i u tajnosti.

Prodaja tvrtke inače ni po čemu nije sporna, no u sindikatu koji vodi Željko Klaus, dugogodišnji sindikalist Petrokemije i bivši predsjednik njena nadzornog odbora, tvrde da je ona upitna zbog niza pogodnosti koje je Ini i PPD-u osigurala Vlada prilikom preuzimanja.

'Od čišćenja bilance poslovanja, preko otpisa i preknjiženja rezervnih dijelova, pa do izdvajanja deponija fosfogipsa i neutralizacije. Državna intervencija u tom je trenutku daleko nadilazila uloge Ine i PPD-a', piše sindikat.

U sindikatu napominju da im ne trebaju 'birtijska nagađanja' i širenje glasina, ali im, kažu, treba naporan sindikalni rad da bi što bolje zaštitili radnike. Do zaključenja teksta nismo uspjeli stupiti u kontakt s Klausom kako bismo doznali što se događa na sindikalnom terenu.

Pitali smo stoga Inu i PDD je li točna informacija da se Petrokemija prodaje Yildirim grupi, što nam nije ni potvrđeno, ali ni demantirano. Iz Ine dobacuju da 'ne komentiraju glasine s tržišta' dok u PPD-u kažu da 'u ovom trenutku nema nikakvih formalnopravnih događanja ni poslovne odluke po pitanju prodaje udjela u tvrtki Terra mineralna gnojiva'.

  • +6
Petrokemija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Turski Yildirim na upit tportala o mogućem preuzimanju Petrokemije nije odgovorio, no otkrivamo da je riječ o tvrtki koja je već poslovala s Petrokemijom u dijelu njihova poslovanja s gnojivom. Yildirim je golemi holding koji zapošljava 13.000 ljudi diljem svijeta, a riječ je o obiteljskoj tvrtki koju je 1963. osnovao Garip Yildirim za trgovinu građevinskim materijalom.

Od tada do danas upustili su u brojne akvizicije i sektore te postali jednom od najvećih i najbrže rastućih turskih industrijskih grupacija. Prvu međunarodnu akviziciju imali su 2008. u Švedskoj, kada su kupili terminal za pretovar brodskih kontejnera, a danas rade u 51 zemlji na četiri kontinenta i godišnji prihodi premašuju im dvije milijarde eura.

Bave se svim i svačim: rudarstvom, metalima, proizvodnjom slitina, upravljanjem lukama, trgovinom kemikalijama, kontejnerskim terminalima, logistikom, energetikom i, što je u ovoj priči najvažnije - mineralnim gnojivima, a tvrtku vode Ali Rıza Yildirim i Robert Yüksel Yildirim, jedan kao predsjednik, drugi kao glavni izvršni direktor.

Njihova kompanija Gemlik Gubre najveći je proizvođač gnojiva KAN u Turskoj. Gnojivo KAN (kalcijsko-amonijski nitrat) uz UREU i NPK jedan je od ključnih proizvoda kutinske Petrokemije, stoga ne čudi to da su Turci bacili oko na kutinskog diva.