potvrdila skupština

Petrokemija povlači dionice sa Zagrebačke burze, objavljena cijena po kojoj će se otkupljivati udjeli onih koji su bili protiv

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2022 14:47
  • Objavljeno 28.02.2022 u 14:40
Petrokemija

Petrokemija

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Dioničari Petrokemije na glavnoj skupštini u ponedjeljak odlučili su o povlačenju dionica te kutinske kompanije s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze te ovlastili Upravu za stjecanje vlastitih dionica. Kako je priopćeno iz Petrokemije, takve su odluke donesene cilju još djelotvornijeg upravljanja i uspješnijeg poslovanja tvrtke.

Na skupštini društva bilo je nazočno 30.040.039 glasova ili 54,59 posto, od ukupno 55.028.701 glasa. Skupština je bila sazvana za prošli ponedjeljak, ali budući da nije bilo kvoruma, odgođena je za tjedan dana.

Petrokemija s uvrštenja tako povlači 55.028.701 redovnih dionica koje glase na ime, oznake PTKM, nominalne vrijednosti 10 kuna, koje se vode u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

Kompanija se obvezala od svih dioničara koji glasuju protiv odluke o povlačenju dionica otkupiti njihove dionice u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu po cijeni od 33,86 kuna.

Većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji su putem te tvrtke 2018. godine sudjelovali u dokapitalizaciji Petrokemije i tako postali njeni većinski vlasnici s udjelom od 54,52 posto.

Veće vlasničke udjele u Petrokemiji imaju i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 17,9 posto, Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, Janaf 9,09 posto, itd.

Petrokemija je početkom srpnja prošle godine putem Zagrebačke burze objavila da je uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva". 

"Uprava društva obavještava da je na zahtjev većinskog vlasnika Terra mineralna gnojiva Uprava Petrokemije odobrila proces dubinskog snimanja društva Petrokemija radi analize postojećeg financijskog, pravnog i tehničkog stanja Petrokemije, a s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva",  izvijestili su tada iz kutinske tvrtke, koja nakon toga nije imala dodatnih objava o postupku dubinskog snimanja i eventualnim sudionicima u tom postupku. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!