OKRUGLI STOL ARCA 2010.

Država nedovoljno potiče inovacije

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.10.2010 16:07
  • Objavljeno 01.10.2010 u 15:56
inovacije arca

inovacije arca

Izvor: Cropix / Autor: Nenad Dugi / CROPIX

Nedostatna sredstva kojima se potiču novi proizvodi kao i nedovoljno prepoznavanje ulaganja u inovacije na državnoj razini glavni su problemi koji muče inovativne tvrtke, složili su se danas predstavnici poduzetničkih tvrtki na okruglom stolu 'Financiranje razvoja inovacija' održanom u sklopu sajma inovacija ARCA 2010.

Iako su priznali da im je kod razvoja proizvoda koristila financijska pomoć Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske (BICRO), poduzetnici ipak smatraju da je ta pomoć nedostatna posebice u fazama proboja tvrtki na inozemna tržišta.

'U Hrvatskoj se razvoj novih proizvoda financira iz obrtnih sredstva i kredita, a toga nema nigdje na svijetu', kazao je Zvonko Viduka, direktor tvrtke Altpro.

Viduka je također ukazao na problem dobivanja referenci na domaćem tržištu, upozorivši da je lakše dobiti referencu u inozemstvu nego u Hrvatskoj

Direktor tvrtke 'Banko' Aljoša Bošković naglasio je važnost suradnje znanstvenih institucija i sveučilišta s poduzetnicima istaknuvši da je to jedina formula koja može dovesti do vrhunskog proizvoda.

Ivo Friganović, direktor programa 'Razum' iz Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO kazao je da je ulaganje u razvoj novih proizvoda i razvoj inovacija sigurna investicija koja, bez obzira na određeni postotak nerealiziranih projekata, garantira siguran povrat sredstva kroz kumulativne poreze koji će uspješni proizvodi vratiti državi.

'U razvijenim gospodarstvima poput Finske na jedna uloženi euro u nove proizvode može se očekivati povrat 20 eura u vidu poreza', rekao je Friganović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi