OTKUP VIŠKA

Država će intervenirati na tržištu mlijeka

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2009 14:38
  • Objavljeno 12.05.2009 u 14:34
Božidar Pankretić (Arhivska fotografija)

Božidar Pankretić (Arhivska fotografija)

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predložit će Vladi da intervenira s 40 milijuna kuna na tržištu mlijeka kako bi se otkupio višak mlijeka i preradio u maslac i mlijeko u prahu

Istaknuo je to ministar poljoprivrede Božidar Pankretić nakon današnjeg posjeta mliječnoj industriji Dukat tijekom kojeg je sa čelnim ljudima te tvrtke razgovarao o stanju u tom sektoru.

Pankretić je kazao kako će se ta sredstva putem javnog natječaja usmjeriti mljekarama koje otkupljuju i sudjeluju u otkupu mlijeka, a one će višak mlijeka preraditi u maslac i mlijeko u prahu.

Riječ je o sredstvima koje Ministarstvo ima predviđeno za tržišne intervencije, kazao je Pankretić. Dodao je kako je konditorska industrija zainteresirana za mlijeko u prahu koje im treba u njihovoj proizvodnji. Trenutačno ima oko 20 milijuna litara trajnog mlijeka zaliha u cjelokupnom sektoru.

Predsjednik Uprave Dukata Mato Zadro upozorio je na teško stanje na tržištu mlijeka i uopće u cjelokupnom sektoru mljekarstva napominjući kako predviđanja govore da će se takav trend nastaviti.

Ističe i kako je najviša otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj u 2008. i u tekućoj godini, koja je i dalje najviša u odnosu na zemlje okruženja i EU, uzrokovala nekonkurentnost domaće proizvodnje i izvoza. Domaća se industrija bori s velikim zalihama mlijeka, koje Dukat riješava izvozom svježeg sirovog mlijeka u zemlje EU. U EU se može izvoziti samo mlijeko koje odgovara EU standardima kvalitete, što je, pojasnio je, i razlog nedavno uvedene mjere privremene obustave otkupa mlijeka.

Naime, aktualna mjera privremene obustave otkupa mlijeka odnosi se samo na ono mlijeko koje svojom kvalitetom ne odgovara definiranim EU standardima. Zadro je kazao kako vrijednost Dukatovih zaliha trenutno iznosi 100 milijuna kuna, za razliku od 47 milijuna kuna koliko je iznosilo u isto vrijeme lani.

Kako bi nastavili s nesmetanim otkupom mlijeka, kazao je Zadro, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede definiran je model zbrinjavanja tržišnih viškova mlijeka čije će troškove, do stabilizacije tržišta, pokrivati to ministarstvo.

Zadro je istaknuo i kako tešku situaciju mljekarskog sektora dodatno otežavaju i viškovi mlijeka EU koji u velikoj mjeri završavaju na hrvatskom tržištu, najviše u obliku polu tvrdog sira te sirovog i trajnog mlijeka.

Navodi kako je uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2008. porastao 49 posto u odnosu na 2007., a u prva dva mjeseca 2009. povećan je dodatnih 14 posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje. Istodobno, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u prva dva mjeseca ove godine pao je za 19 posto.

Mišljenja je kako je za opstanak i razvoj hrvatske mliječne industrije i primarne proizvodnje presudna konkurentna cijena sirovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi