(NE)OTKAZIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA

Druga runda mirenja Vlade i sindikata javnih službi

  • Autor: A. Ž.
  • Zadnja izmjena 27.08.2012 08:59
  • Objavljeno 27.08.2012 u 08:03
Sindikati na kolektivnom pregovaranju

Sindikati na kolektivnom pregovaranju

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Vlada i sindikati javnih službi nastavit će danas pokušaj mirenja. Naime, prošli je četvrtak održan dvosatni sastanak, ali nijedna strana nije bila voljna govoriti o detaljima, tek je potpredsjednik Vlade Neven Mimica kratko poručio da bi stvari danas trebale biti jasnije

Izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, podsjetimo, odbila su potpisati četiri od osam sindikata javnih službi okupljenih u Maticu sindikata - Sindikat hrvatskih učitelja, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Vlada je, naime, odbila dati im jamstvo retroaktivne isplate materijalnih prava kojih bi se odrekli, kao i vrijeme da o svemu zatraže mišljenje članstva na referendumu, a potom su oni odbili arbitražu pa je Vlada najavila otkazivanje TKU-a i dala u zadatak Ministarstvu rada pokretanje postupka mirenja.


Matica sindikata odbila je potpisati dopune TKU kojima se regulira neisplata određenih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini (neisplata božićnice u ovoj i idućoj godini, regresa iduće godine, smanjenje dnevnice, promjene vezano za jubilarne nagrade i naknadu za prijevoz).

U međuvremenu, mnogi prosvjetari su ostali šokirani nakon pogleda na plaću za srpanj; naime, Vlada je nakon odbijanja dijela sindikata da potpišu izmjene TKU-a odlučila ukinuti takozvani prosvjetni dodatak zbog čega je nekima plaća sada manja i za 800 kuna. No s obzirom na to da se to smanjenje nije smjelo tijekom godišnjih odmora odraziti na plaći, Vladi prijeti poplava tužbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi