OPTIMISTIČNI GRČIĆ I MARAS

Druga dva kvartala izvući će nas iz minusa u plus

10.07.2012 u 18:16

Bionic
Reading

Za najnovija predviđanja HNB-a o padu BDP-a u ovoj godini od 1,6 posto, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas su rekli kako se nadaju da se takve crne prognoze ipak neće ostvariti te da vjeruju da će druga dva kvartala ove godine donijeti pojačane investicije i preokrenuti taj trend

Ministri su to kazali odgovarajući na upit novinara nakon konferencije za medije na kojoj su izvijestili o 30 milijuna kuna pomoći za pripremu i doradu 32 razvojna projekta koja se pripremaju za natječaje za povlačenje sredstava iz EU fondova. I ti bi projekti trebali pomoći poboljšanju opće investicijske aktivnosti, a dobrom vijesti, pa i za BDP, Grčić je označio i što je u zadnjih šest mjeseci povećana iskorištenost sredstava pretpristupnih fondova.

No, istaknuo je i da je iz perspektive prva dva kvartala ove godine moguće da na kraju godine bude tako kako kaže HNB, ali mu se čini da u tome nije dovoljno percipirano ono što bi mogao biti efekt dobre turističke sezone i onog što Vlada uporno priprema.


Očekuje da će to početi davati rezultate u smislu pokretanja projekata do kraja godine, a naveo je i kako prvi potpredsjednik Vlade Čačić najavljuje da će u zadnjem kvartalu biti potpisani vrlo konkretni ugovori o realizaciji projekata vrijednih oko milijardu eura.

I sve drugo što se radi u raznim ministarstvima govori da će u drugom dijelu godine investicijska aktivnost ipak zaživjeti. U drugom dijelu godine mora se dogoditi investicijski bum i kroz javna poduzeća, kaže Grčić koji očekuje da će to ići ka smirivanju stanja, a možda dovesti i do rasta, odnosno pozitivne stope BDP-a.

Na upit imaju li u Vladi novu procjenu ili se i dalje drže procjene o rastu BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto, Grčić je odgovorio da se stvari nisu odvijale onom dinamikom koju su oni htjeli i željeli i pitanje je hoće li u druga dva kvartala ove godine uspjeti nadoknaditi sve ono što su planirali u prva dva.

Maras kaže kako se znalo da prva dva kvartala ove godine neće biti lako, ali očekuje da će druga dva kvartala pokazati prve rezultate onog što je Vlada radila i da stopa BDP-a neće biti negativna nego pozitivna.

Očekuje rast investicija, a iako trend nije moguće preokrenuti odmah, ističe kako se već dosta toga pokrenulo. Naveo je primjer odluke ove Vlade da se dobit Ine od 2 milijarde kuna uloži u rafinerije u Sisku i Rijeci, što je veća investicija Ine nego su bile u zadnje dvije godine.

Sve što radimo je za poticanje investicija jer bez toga nema rasta ni razvoja, kazao je Maras dodavši da su se u prva dva kvartala desile mnoge stvari koje su utjecale na pad BDP-a, poput određene industrije koja gotovo ne radi već šest mjeseci, kao što je primjerice Dioki i drugi. To treba brzo rješavati, jer nema nikakvog razloga da takve i slične tvrtke ne posluju i napravit će se sve da prorade i počnu opet izvoziti, rekao je Maras.