NESTAŠICA ČIPOVA

Dramatičan pad prodaje automobila u Europi u srpnju i kolovozu

17.09.2021 u 15:59

Bionic
Reading

Brojke u srpnju i kolovozu najgore su u dva mjeseca od kraja ekonomske krize u eurozoni 2013. godine

Prodaja automobila u Europi se smanjuje, nakon nekoliko mjeseci blagog oporavka prodaja je zaustavljena zbog nedostatka čipova pa se više ne može mjeriti ni s prošlogodišnjim pandemijskim rezultatima.

Registracije novih automobila pale su 18 posto u kolovozu i 24 posto u srpnju u odnosu na prošlogodišnje razine, priopćilo je u četvrtak industrijsko udruženje ACEA. Prodaja je sada porasla za samo 13 posto u prvih osam mjeseci 2021. godine, ali treba uzeti u obzir da je 2020. cijela Europa bila u lockdwonu od proljeća do ljeta i da saloni gotovo da nisu radili. Svi su se nadali da će 2021. biti godina oporavka i snažnog uzleta, ali to se ne događa, a razlog je jednostavan. Automobilsku proizvodnju uništava globalna nestašica poluvodiča. Kraj se ne vidi, piše Revija HAK.

  • +3
Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zato proizvođači automobila sada daju prioritet svojim najunosnijim modelima jer je broj vozila koja mogu proizvesti ograničen.

Brojke u srpnju i kolovozu najgore su u dva mjeseca od kraja ekonomske krize u eurozoni 2013. godine. Pad je bio veliki, a najveća europska tržišta automobila – Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španjolska su sva zabilježila dvoznamenkaste padove svakog mjeseca.

Među najvećim proizvođačima automobila, europska prodaja pala je prošlog mjeseca 14 posto za VW grupu, 29 posto za Stellantis i 23 posto za Renault prošlog mjeseca. Registracije su pale za 38 posto za Daimler i 18 posto za BMW.