PROGLAŠENI DOBITNICI

Dragan Schwarz je tportalov Vizionar godine, pogledajte tko je osvojio titule u ostalim kategorijama

09.02.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Tportal, jedan od vodećih hrvatskih news portala, u Laubi je dodijelio nagradu Vizionar godine u pet kategorija – gospodarstvo, tech, društvo, kultura i sport - uz krovno priznanje Vizionar godine, prema izboru našeg glavnog žirija

U sklopu projekta Vizionar godine tportal intenzivno nastavlja potragu za onima koji su potencijal za Vizionara godine i koji će Hrvatsku nepovratno prebaciti na kolosijek najuspješnijih zemalja. Kroz sadržaj će cijelu godinu otkrivati i isticati one koji se aktivno zalažu za nužne izmjene ustaljenih obrazaca kao prepreka razvoju i one koji mijenjaju perspektivu Hrvatske.

'Vizionar godine nije zamišljen kao jednokratan projekt. Kao news portal usmjeren ponajprije na biznis i tehnologiju, nastavit ćemo donositi takve priče, uskoro u novom, redizajniranom obliku. U godini u kojoj obilježavamo 20. obljetnicu izlazimo s redizajnom koji će i vizualno i funkcionalno biti iskorak u skladu sa zahtjevima vremena i naših čitatelja. Ostajemo mjerilo za bitno', poručila je glavna urednica tportala Dijana Suton.

Ovo su dobitnici tportalove nagrade Vizionar godine:

Kategorija gospodarstvo

Pobjednik u kategoriji gospodarstvo je Dragan Schwarz, osnivač Radiochirurgije Zagreb u Svetoj Nedelji, jedne od vodećih privatnih klinika za liječenje tumora u svijetu. Nagradu su dodijelili Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

'Kad sanjate san, onda je to vaš san. Kad sanjate isti san, on postane stvarnost, a kad je pretvorite u viziju, onda se probudite i kažete da nas ima dovoljno i da možemo to pokrenuti. Pokrenuli smo vrhunsku tehnologiju, motivirali smo naše kolege da na tome rade u Hrvatskoj; to se nigdje drugdje vani ne radi. Borba s karcinomom je izazov 21. stoljeća, zato pozivamo sve da zajedničkim snagama idemo u borbu protiv karcinoma, da omogućimo što duži i kvalitetniji život našim građanima', poručio je Schwarz te istaknuo koliko je počašćen titulom Vizionara godine u ovoj kategoriji.

Ostali nominirani u kategoriji gospodarstvo bili su Tomislav Rukavina, većinski vlasnik Klimaopreme, Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere, Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner Provectus Capital Partnersa, te Marko Dabrović, Paula Kukuljica, Saša Begović i Silvije Novak, suvlasnici Studija 3LHD.

Kategorija tehnologija

Pobjednici u kategoriji tehnologija su Ivan Bešlić i Zlatko Hrkać, osnivači Sofascorea, jedne od najpopularnijih aplikacija na svijetu za praćenje sportova. Nagradu su dodijelili Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, te Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

'Nastavljamo u smjeru naše potpuno hrvatske priče. Rebranding smo radili s Lukom Modrićem, a nadamo se da će svi ostali nastaviti promovirati hrvatsku priču, jer to je dokaz da se ovdje može uspjeti. Uspjeh ne možemo očekivati preko noći. Naša vizija je bila da sport ne bude samo rezultat, već da idemo s analitikom i dodatnom statistikom, a tu je ključ našeg uspjeha. Sport nosi veliku emociju, što vidimo u svakom sportu u kojem smo dobri, a mi smo tu da ponudimo dodatnu statistiku i analitiku', poručili su Bešlić i Hrkać.

  • +3
Tportalovi Vizionari godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ostali nominirani u kategoriji tehnologija bili su Davor Tremac, direktor i suosnivač hrvatsko-irskog startupa Fonoa, Ivan Jelušić, Vlatko Matijević i Srđan Kovačević, osnivači Orqe, Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić, osnivači Infobipa, te Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa.

Kategorija društvo

Pobjednica u kategoriji društvo je Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade Solidarna, jedne od najvjerodostojnijih humanitarnih institucija u Hrvatskoj. Nagradu su joj dodijelili Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te Matija Kovačević, član Uprave i glavni direktor za financije Hrvatskog Telekoma.

'Tkanje društvene solidarnosti 2023. u Hrvatskoj je važna, trajna i beskrajno naša društvena inovacija', poručila je Škrabalo te zahvalila svima koji su solidarni, pogotovo Zakladi Solidarna, i svojoj obitelji.

Ostali nominirani u kategoriji društvo bili su profesor i astronom Korado Korlević, učenica Ema Donev, liječnik i influencer Natko Beck te voditelj transplantacijskog tima Zavoda za abdominalnu kirurgiju Kliničke bolnice Merkur Stipislav Jadrijević.

Kategorija kultura

Pobjednik u kategoriji kultura je Seid Serdarević, vlasnik i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura te osnivač Festivala svjetske književnosti. Nagradu su dodijelili Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, te Ivan Bartulović, član Uprave i glavni direktor za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma.

'Velika stvar je to da je tportal pokrenuo ovu nagradu te da su društvo, kultura i sport važni i prepoznati u vizionarstvu, jer upravo to izaziva emociju i empatiju; ne možemo živjeti samo od gospodarstva i STEM-a', rekao je Serdarević.

Ostali nominirani u kategoriji kultura bili su domaći producentski dvojac Nebojša Taraba i Miodrag Sila, redatelj Juraj Lerotić, pjesnikinja i dramatičarka Monika Herceg te promotor domaće književnosti i začetnik projekta Čovjek-časopis Željko Belinić.

  • +10
Tportalova nagrada Vizionar godine Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kategorija sport

Pobjednik u kategoriji sport je hrvatska nogometna reprezentacija koja se prošle godine sa Svjetskog prvenstva u Katru vratila s broncom i sve nas učinila ponosnima. Nagradu je u ime reprezentacije primio izbornik Zlatko Dalić, a dodijelili su je Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, te Nataša Rapaić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike.

'Osvajanje bronce u Katru i ono što smo ostvarili u Katru je čudo, posebno kad znamo kakva je bila konkurencija. Ostvarili smo taj rezultat jer smo bili tim, pokazali smo zajedništvo i dali najbolje od sebe, a ego stavili u drugi plan. Hrvatska reprezentacija, uz druge uspješne ljude i korporacije, može biti primjer Hrvatskoj kako ostvariti dobar rezultat, ali i inspiracija mladim ljudima kojima trebamo dati šansu', poručio je Dalić.

Ostali nominirani u kategoriji sport bili su hrvatska vaterpolska reprezentacija, hrvatska tenisačica Petra Marčinko, zvijezda esporta Luka Perković Perkz te šahist i youtuber Antonio Radić.

Krovno priznanje

Krovno priznanje Vizionar godine pripalo je osnivaču Radiochirurgije Zagreb Draganu Schwarzu, a dodijelili su ga ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis.

'Imamo čarobnjake u našem IT sektoru, sjajnu nogometnu reprezentaciju, sjajne ljude u društvu i kulturi. Epidemija 21. stoljeća - karcinom - je promijenila prioritete, a ovu vrijednu nagradu zaslužio je moj tim iz Radiochirurgije koji je sa mnom stvarao zajedničku viziju. Tehnologiju možemo kupiti, no s time treba netko raditi, a to su znanstvenici, direktori, fizičari i matematičari. Zdravlje je naše najveće bogatstvo - molim vas, idite na preventivne preglede, brinite o svom zdravlju i zdravlju bližnjih. Ako karcinom otkrijemo na vrijeme, šanse za izlječenje su preko 90 posto. Bit ću najsretniji kad jednom nađemo lijek za karcinom. Uložite u svoje zdravlje. Neće nas liječiti nikakvi Britanci i Amerikanci, već naši doktori u Republici Hrvatskoj', poručio je Vizionar godine Dragan Schwarz.

Vizija koja stoji iza ovog projekta

Vođeni svojom vizijom, željeli smo odabrati ne samo one koji su imali najbolje rezultate, već one čije djelovanje otvara nove perspektive i čini razliku, a svojim djelovanjem mijenjaju društvo, gospodarstvo i sliku Hrvatske na bolje. Kako je ranije istaknula glavna urednica tportala Dijana Suton, za naš je portal projekt Vizionar godine mnogo više od nagrade i priznanja.

'Važno nam je potaknuti i moderirati raspravu usmjerenu na pozitivne pojedince i promjene, njihove rezultate i trud. Kao news portal fokusiran ponajprije na biznis i tehnologiju, tportal je već donio mnogo takvih priča o uspjehu. Ovo je prilika da ih istaknemo i otvorimo prostor za neke nove', istaknula je Suton.

Kako smo birali?

Izbor smo pokrenuli okupljanjem tportalovih 100 – sto ključnih suradnika, komentatora, sugovornika, analitičara i kroničara medija koji utječu na sadržaj news portala, a koji su nominirali one koje smatraju vizionarima u pojedinačnim kategorijama. Nominirani su prema izboru tportalovih 100 ušli u finalni izbor glavnog žirija.

Žiri je činilo jedanaest vodećih ljudi najvećih hrvatskih kompanija, cijenjeni stručnjaci, istaknuti šefovi važnih institucija i intelektualci širokog javnog utjecaja:

  • Roberto Kutić, operativni direktor i suosnivač Infobipa
  • Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke i bivša potpredsjednica Vlade RH
  • Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma
  • Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke
  • Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
  • Željko Lovrinčević, član Upravnog vijeća Ekonomskog instituta Zagreb
  • Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke
  • Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)
  • Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
  • Renato Baretić, istaknuti novinar, književnik, televizijski i filmski scenarist
  • Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i komentator tportala.