VIZIONAR GODINE

Marina Škrabalo, lokomotiva Solidarne: 'Građani srčano staju uz tuđu muku, daju i novac i ruku kad im se pruži pouzdan kanal doniranja'

13.01.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Razvoj suvremene Hrvatske u protekla tri desetljeća nezamisliv je bez snažnog upliva civilnog sektora u demokratizaciju društva. Istovremeno, zasluge građanskih aktivista od ranih 90-ih godina, kada su samoinicijativno pohrlili u pomoć ratnim izbjeglicama i prognanicima, do njihovog današnjeg angažmana u zaštiti, promicanju i provedbi ljudskih prava - uključujući ustavno pravo na dostojanstven život, u slučaju stanovnika razrušene Banije - prolaze ispod medijskog radara. Tim više raduje nominacija Marine Škrabalo, programske savjetnice i donedavne upraviteljice Zaklade Solidarna, za nagradu tportala Vizionar godine u kategoriji društvo

Sposobna, hrabra, uporna, bez dlake na jeziku, zabavna, samozatajna - tako Marinu Škrabalo, mirovnu aktivistkinju, znanstvenicu i zagovarateljicu ljudskih prava, opisuju prijatelji i bliski suradnici. Njezin profesionalni vijek svjedoči o potpunoj predanosti dobrobiti zajednice i korištenju svih raspoloživih mehanizama za unapređenje kvalitete ljudskog života.

Zahvaljujući Škrabalo i njezinim suradnicima, u okviru Zaklade izvojevane su nove humanitarne bitke i osnaženi već postojeći projekti, poput nabave skupih lijekova za djecu s rijetkim bolestima, zaštite žrtava obiteljskog nasilja, besplatnog prijevoza oboljelih na kemoterapiju, značajne materijalne i financijske pomoći stradalnicima u potresu, izbjeglicama, mladima bez roditeljske skrbi, umirovljenicima... I sve to uz pokretanje ad hoc donatorskih akcija u situacijama u kojima država potpuno zakaže, kao što je to bilo u slučaju Mirele Čavajde.

Škrabalo kontinuirano djeluje iz aktivističke pozicije, oslobođena okova državne administracije - i to unatoč magisteriju javnog upravljanja s američkog Sveučilišta Syracuse, tituli koja bi mnoge nagnala na rad u državnom sektoru. Kako ona to objašnjava?

'Mislim da sam od rana 'razmažena' povjerenjem u svoju slobodu djelovanja, od obiteljskog ambijenta - oca inokosnog liberala, majke slobodne filmske radnice i brata na autopilotu - preko dvije godine školovanja u UWC-u Adriatic, pa do mirovnog aktivizma 1990-ih, kada sam osjetila slast suradničkog stvaranja nečeg novog i blagotvornog, doslovno iz nule, poput našeg Volonterskog projekta Pakrac. Zato me valjda put i nosi prema radnim sferama u kojima zajednički proizvodimo ambijent, ciljeve i resurse. Pritom izuzetno cijenim javnu službu, bez koje država gubi smisao, i imam puno poštovanja za sve one neznane junakinje i junake u državnim i gradskim uredima koji ustrajno rade na tome da voda ipak curi iz pipe, a penzija stiže na vrijeme, svim birokratskim uzaludnostima i političkom nemaru usprkos. Čini mi se da sam ja neka čudna sorta, možda sam u biti anarhoinstitucionalistkinja!' kroz smijeh kaže Škrabalo.

  • +19
Marina Škrabalo Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vjeruje da sloboda djelovanja, a time i odgovornost i kreativnost, cvjetaju kada imamo svima znane, jasne, stabilne i suradnički orijentirane radne procese: 'To bi trebala biti i suština reforme javne uprave za kakvu se zalažemo kad tražimo da država štiti ljudska prava', tumači.

Nakon što je diplomirala povijest i etnologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu angažirala se kao voditeljica edukacijskog programa u Centru za mirovne studije, proisteklom iz Volonterskog projekta Pakrac, u kojem su u ratno doba djelovale i stotine stranih volontera. Za vrijeme magisterija u SAD-u pak vozila je na dva kolosijeka: uz studij, radila je za organizaciju World Learning sa sjedištem u Washingtonu, na projektu usmjerenom na političko i ekonomsko osnaživanje žena u postjugoslavenskim zemljama. Po povratku u Zagreb aktivirala se u ZaMirNetu kao suradnica za monitoring i evaluaciju projekta razvoja poslijeratnih zajednica u Lici i Dalmaciji.

Nakon toga pokreće konzultantsku tvrtku MAP Savjetovanja. zajedno s Aidom Bagić i Paulom Stubbsom. Gotovo cijelo iduće desetljeće bavi se primijenjenim istraživanjima, edukacijom i savjetovanjem vezanim uz programe društvenog razvoja, upravljanje u javnom i neprofitnom sektoru, analizom javnih politika i promocijom društveno odgovornog poslovanja. U tom razdoblju, naime, postaje procjeniteljica izvrsnosti u poslovanju prema standardu Europske zaklade za upravljanje kvalitetom (EFQM), a usput je završila Akademiju za politički razvoj u organizaciji Vijeća Europe i udruge Europski krug. Potom se pridružuje GONG-u, u kojem pet godina radi kao viša savjetnica na strateškom razvoju organizacije i brojnim aktivnostima oko dobrog upravljanja, europskih poslova, politike proširenja te međunarodne razvojne pomoći.

Svoje bogato iskustvo naposljetku je pretočila u ambiciozan, za domaće prilike i prilično odvažan projekt - pokretanje Zaklade Solidarna, prve privatne zaklade za jačanje građanskog aktivizma i solidarnosti u Hrvatskoj. Tajming je, pokazat će se, bio čudesan, baš kao i vjera svih suosnivača - '55 branitelja i braniteljica ljudskih prava – 49 pojedinki i pojedinaca te šest udruga iz različitih dijelova Hrvatske' - u veliku solidarnost građana s unesrećenima i obespravljenima te povjerenje da će njihove donacije doći na prave adrese.

'Pokretanjem Solidarne htjeli smo prvo sebe izazvati i pokazati si da ljudskopravaši znaju govoriti jezikom običnih ljudi, baš kao i to da su građani masovno spremni srčano stati uz tuđu muku i dati i novac i ruku za zaštitu ljudskih prava kad im se pruži pouzdan kanal doniranja. Hvala svima - znanim i neznanim donatorima na povjerenju – svi smo mi danas s vama Solidarna!' poručuje Škrabalo.

Zaklada se zahuktala na izmaku 'starog normalnog', uoči pošasti i tragedija koje su ljudske živote promijenile iz temelja: pandemije koronavirusa i paralelne pandemije nasilja nad ženama, zagrebačkog i 'petrinjskog' potresa te dotad neviđenih iskaza građanske solidarnosti, a onda i rata u Ukrajini te zbrinjavanja novih izbjeglica diljem Hrvatske. Tisuće građana i privatnih tvrtki donirale su sredstva za različite akcije, a samo je putem Fonda 5.5 za pomoć stradalnicima u potresu - ovjenčanog nagradom Europskog parlamenta - distribuirano više od 17 milijuna kuna pomoći za 1200 obitelji. Sve to ne računajući ogromni pro bono doprinos mnogih solidarnih ljudi iz neprofitnog, poslovnog i javnog sektora.

Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, Fond 'Solidarno s Ukrajinom' za pomoć izbjeglicama u Hrvatskoj, Fond 'Desa i Jerko Baković' za školovanje siromašne djece, Fond za aktivno građanstvo, program Kultura u zajednici... Solidarna je postala zamašnjak i zrcalo filantropije u Hrvatskoj.

'U suvremenom značenju filantropija se ne odnosi ni na čovjekoljublje ni na milosrđe, već na povezivanje, aktiviranje i ulaganje raznolikih dobara – novca, roba, znanja, rada, vremena i društvenih kontakata, i to na dobrovoljnoj osnovi, preko sektorskih granica, a sve češće i preko čvrste podjele na profitne i neprofitne djelatnosti. Tim udruživanjem resursa stvara se dodatna vrijednost za ulaganja u sigurnost i razvoj pojedinaca i zajednica u odnosu na javne fondove. U području ljudskih prava filantropija je komplementaran izvor financiranja onom javnom te jača autonomiju u odnosu na državu, ali i mogućnost inoviranja, čega nema ako aktivisti i udruge nemaju pravo na pogrešku, što je za javne donatore često, pa i iz opravdanih razloga, prevelik rizik', kaže Škrabalo, dodajući da Hrvatska dosta kasni u razvoju suvremene filantropije, no 'svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo, o čemu svjedoči čudo građanske solidarnosti i suradničkih odnosa nakon potresa na Baniji'.

Temeljem dugogodišnjeg iskustva u NGO menadžmentu i izgradnji civilnog društva, Škrabalo je sedam godina bila članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, savjetodavnog tijela Europske unije, u ime hrvatskog nevladinog sektora. U vrijeme pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji koordinirala je Platformu 112, neformalnu koaliciju 70-ak udruga civilnog društva, u čemu joj, vjerojatno, nije odmogla ni dvogodišnja edukacija iz grupne Gestalt psihoterapije. U međuvremenu objavljuje znanstvene i stručne radove, kako iz područja nevladinog sektora, tako iz politologije i etnologije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: N1

Ona je, ukratko, utjelovljenje uspjeha civilnog društva u Hrvatskoj, britka govornica kojoj malo tko može parirati u dvoboju argumentima, pokretačica i sudionica brojnih građanskih inicijativa. Čim se uključi u neki projekt, dobar dio posla unaprijed je obavljen, reći će njezini kolege. Uzor je mnogim mladim aktivistima, a oni uz nju spoznaju da su i najviši ciljevi u konačnici dostižni, dakako uz puno uloženog truda, uključujući doslovno danonoćan rad na zahtjevnim projektima i 'kampiranje' na uličnim prosvjedima. Prije godinu dana, upravljanje Solidarnom preuzeo je Ivan Blažević.

'Njezina energija, ideje, predanost misiji Solidarne inspiracija su svima koje susretne, posebno onima s kojima svakodnevno radi. Uz nju nema praznog hoda, samo ju se ponekad mora natjerati da zastane i predahne. Lokomotiva je koja juri i ne priznaje crvena svjetla ili zapreke na pruzi', tako su je, najslikovitije, predstavili njezini najbliži suradnici.

O Vizionaru godine

Ova vizionarka boljeg, pravednijeg i solidarnijeg društva je među finalistima za nagradu Vizionar godine u kategoriji društvo s još četvero kandidata: radiologom i edukatorom Natkom Beckom, izvanrednom učenicom Emom Donev, voditeljem Zvjezdarnice u Višnjanu Koradom Korlevićem te voditeljem transplantacijskog tima Zavoda za abdominalnu kirurgiju Kliničke bolnice Merkur Stipislavom Jadrijevićem. Ostali kandidati bit će predstavljeni na tportalu u nadolazećim danima, a dobitnici u svih pet kategorija, o kojima će odlučiti glavni žiri nagrade, - uz društvo, tu su još biznis, tehnologija, kultura i sport - kao i u krovnoj kategoriji Vizionar godine bit će proglašeni na konferenciji 9. veljače, kada će se s ključnim predstavnicima gospodarstva i društva pokrenuti diskusija o glavnim temama za razvoj Hrvatske.

Blic pitanja za Marinu Škrabalo

Kako glasi vaš poslovni moto u jednoj rečenici?

Solidarnost počinje susretom.   

Koju biste knjigu preporučili da je svi pročitaju?

'Životinjska farma' Georgea Orwella - politička basna za velike i male i za sva vremena našeg čovječanstva, osuđenog na suživot.

Kako će izgledati Hrvatska za pet godina?

Hrvatska će izgledati onako kako se mi u nju zagledamo. Sljedećih pet godina je kritično za stratešku reorijentaciju prema održivom razvoju kao našoj viziji opstanka, a ne političkoj frazi. Koliko ćemo se biti sposobni kao zajednica 'upogoniti' i osigurati da ljudi zadrže povjerenje u budućnost te aktiviraju svoju kreativnost, ovisi o tome koliko su političari spremni pogledati istini u oči. A istina je da nas jednostavno više nema dovoljno i da smo na svim razinama inhibirani i kao pojedinci, kao upravljači i kao zajednice da iskoristimo razvojne prilike koje imamo. Političarima je najveći izazov odoljeti 'izljevu vlasti u mozak' i ostati u realitetu nužde političkog konsenzusa, priznavanja grešaka, preuzimanja rizika i široke društvene suradnje. Ako ne iskoristimo ovo financijski povoljno razdoblje za strukturnu promjenu naše suradničke kulture administracije i lokalne demokracije, depopulacija i apatija će nadvladati deklarativni patriotizam. I Hrvatska će se do kraja svesti na malu zemlju za veliki odmor i brzi prebjeg u bolje sutra.

Koji biste najvažniji savjet dali mlađoj sebi?

Osvijesti da si na pragu dugog puta prema odraslosti koji traje do starosti i da imaš vremena za sve. Prati svoju znatiželju, kreativnost i nagon za samostalnošću; osvijesti sve oblike podrške i prilike koje već imaš, u srcu reci: 'Hvala starci, ekipo, Svemire!' I kreni u svoj život svojim koracima, na svoj način, tako da se brineš i o sebi i o drugima. I sve će biti dobro. Koji god faks upišeš ili ne upišeš. Eviva život!

DRUGI O MARINI

Sanja Sarnavka, aktivistkinja za ljudska i ženska prava, predsjednica Zakladne uprave

'Teško je ukratko opisati Marinu jer je ona čudo od žene i osobe. Poznajem je gotovo 30 godina, u kojima smo se sretale, rjeđe ili češće surađivale, ali i od osnivanja Zaklade Solidarna svakodnevno komunicirale. Od rane mladosti Marina je uvjerena mirovnjakinja i aktivistkinja koja se bori za prava marginaliziranih i obespravljenih. Žrtvovala je akademsku i poduzetničku karijeru u kojima se mogla uspeti do vrha radi društvenog angažmana kojim neprekidno pomiče granice mogućeg i čini naše društvo boljim i humanijim.

Poznajem dosta ljudi koji imaju zanimljive ideje, fantastične zamisli, ali malo njih svoje vizije uspije i ostvariti jer odustaju već pri prvim koracima, pred prvom zaprekom. Marina ne. Zaklada Solidarna postoji već šestu godinu i svakim danom sve više raste upravo zahvaljujući viziji Marine i njezinu nemjerljivo uloženom naporu da nešto što se činilo gotovo nemogućim zaživi i zablista punim sjajem. Dugo smo bili potpora, sljedba, ali samo zato što je uspjela svoju viziju pojasniti do detalja i uvjeriti nas da treba vjerovati i neumorno raditi. Kad je vidjela da Zaklada stoji na čvrstim temeljima, odmaknula se, prepustila timu preuzimanje jer, sigurna sam, ona već gradi novi projekt, vidi neke nove putove kojima se treba odlučno uputiti.

Od skromne inicijative u koju je 50 ljudi i organizacija uložilo vlastiti novac (i opet zato što se vjerovalo Marini), nužan za osnivanje Zaklade, danas desetine tisuća ljudi, korporacija, malih tvrtki vjeruju u vrijednost rada Zaklade i na svaki poziv za pomoć odgovaraju donacijama i pružanjem podrške. Za razliku od mnogo osoba na društvenoj sceni koje vole biti priznate i prepoznate kao neupitni i nezamjenjivi lideri, Marina ne zna što je taština. Svoje ogromno znanje i vještine daruje i dijeli hodajući cestom, vozeći se tramvajem, pijući kavu. Ona širi krugove suradnje, povezuje ljude koji se do tada nikad nisu sreli ili one koji su bili u zavadi. Tek je u posljednje vrijeme počela prvi put malo misliti i na sebe pa konačno zna stati, barem na trenutak, ugasiti mobitel i isključiti se da bi potom, svježa i odmorna, krenula ususret novim izazovima.

Danas pomaže i educira udruge okupljene u Zdravstvenom opservatoriju, odlazi na Baniju i razgovara s ljudima čije kuće treba obnoviti, sudjeluje u Koordinaciji svih humanitarnih organizacija koje su tamo od prvog dana potresa, priprema organizacije za prijavu projekata, brine se o djeci stipendistima Fonda 'Desa i Jerko Baković', zapravo sudjeluje i dalje u svim bitnim aktivnostima Zaklade. I svaki dan  bombardira nas idejama što bi i kako bilo dobro napraviti.

Iako je svi zovu, mole pomoć ili savjet, ona kao osoba nije dobila još nijedno priznanje i mislim da bi bilo pravedno da joj se konačno javno priznaju i genijalnost i požrtvovnost i upornost. Od prvog dana, kada je kao studentica otišla u Pakrac, preko rada u Centru za mirovne studije, do današnjeg dana, Marina ne staje i isto će činiti u budućnosti, a sve što radi izuzetno je vrijedno i pomaže nam da budemo odgovorniji, čovjekoljubiviji i pravedniji.

DRUGI O MARINI

Mirjana Matešić, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, zamjenica predsjednice Zakladne uprave

'Marinu poznajem 15-ak godina, a već pri prvom susretu impresionirali su me njezina nevjerojatna kreativnost, intelekt, energija i usredotočenost na društveni razvoj i doprinos zajednici. Bilo je prirodno da se Marina nakon privatnog skrasi u civilnom sektoru jer je njezina potreba da pomaže i doprinosi nepresušna i nezaustavljiva. Zaklada Solidarna Marinina je ideja i rezultat njezinih nevjerojatnih napora i neprekidnog predanog rada. Naravno da je u tom procesu okupila grupu iznimno angažiranih, vrijednih i talentiranih ljudi koji poput nje svoj posao ne smatraju poslom, nego pozivom. Oni također dijele zasluge za uspjeh Solidarne pa bi ova nagrada dijelom pripala i njima.

Ipak, Marina se ističe kreativnošću, ali i posebnim talentom da okuplja i motivira ljude, njezini projekti ističu se uključivošću jer ona u sve svoje ideje u svim fazama razvoja uključuje nevjerojatan broj ljudi koji doprinose unutar svoje stručnosti. Na taj način projekti dobivaju na kvaliteti i zajedničkom vlasništvu jer Marina nikad nije zadržavala zasluge za sebe. A svakako ih zaslužuje. Zaklada Solidarna primjer je organizacije osnovane s ciljem jačanja društvenih vrijednosti, a njen način poslovanja pokazao je učinkovitost, usredotočenost na goruća pitanja, nevjerojatnu efikasnost i pravovremenost u skladu s potrebama našeg društva. Poslovanje Zaklade krase potpuna transparentnost i široka lepeza stručnjaka, profesionalaca i volontera koji podupiru njen rad. Svi ovi ljudi tu su zahvaljujući Marininoj energiji i sposobnosti da motivira, angažira i okuplja. Solidarna je pod njezinim vodstvom stasala u organizaciju koja je egzemplar za to kako bi organizacija kojoj je misija javno dobro trebala funkcionirati te koji bi sustav vrijednosti trebala pratiti. Dodjela nagrade Marini pomogla bi podijeliti ovaj primjer s drugima.'