UVODNI GOVORI

Kostas Nebis i Ivan Malenica otvorili događaj u Laubi: Imamo priliku istaknuti se u europskoj obitelji, no pred nama je dug put

Bionic
Reading

Tportal, jedan od vodećih hrvatskih news portala, danas u zagrebačkoj Laubi dodjeljuje nagradu Vizionar godine u pet kategorija – gospodarstvo, tech, društvo, kultura i sport, uz krovno priznanje Vizionar godine, prema izboru našeg glavnog žirija. Taj veliki medijski projekt pokrenuli smo u listopadu prošle godine s ciljem da izdvojimo i nagradimo pojedince koji svojim djelovanjem mijenjaju društvo, gospodarstvo i sliku Hrvatske na bolje. Osim dodjele nagrade, cilj današnjeg događanja je s ključnim predstavnicima hrvatskog gospodarstva i društva pokrenuti diskusiju o glavnim temama za razvoj Hrvatske

Konferencija Vizionar godine okupila je više od 200 istaknutih ljudi iz domaćeg biznisa i društva, predstavnike Vlade RH, uspješnih hrvatskih kompanija i institucija te hrvatske europarlamentarce.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (HT) Kostas Nebis u uvodnom govoru rekao je da se inicijativom Vizionar godine žele istaknuti i slaviti izvanredni pojedinci, kompanije i ideje koje pokreću pozitivne promjene u Hrvatskoj.

'U trenutku u kojem se kao nacija, gospodarstvo i društvo suočavamo s raznim izazovima, oni svojom ustrajnošću, hrabrom vizijom, optimizmom i transformativnim inovacijama djeluju kao nadahnuće i primjer kako je krizu moguće pretvoriti u prilike.

Otkad sam se doselio iz Grčke, svjedočio sam rastu Hrvatske zadnjih nekoliko godina. Postali smo i dio eurozone i Schengena – vidim u tome brojne prilike da se istaknemo u europskoj obitelji. Ulazak u eurozonu i šengenski prostor, rast BDP-a, investicijski rejting, izvanredna su postignuća koja su Hrvatsku pozicionirala još kvalitetnije na europskoj karti.

  • +15
Vizionar godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

No pred nama je dug put, moramo i dalje raditi na razvoju, truditi se još više ne samo da idemo u korak, već i da sustignemo druge zemlje. Zato je nagrada Vizionar godine još važnija; pokazuje da imamo hrabrost izaći iz zone komfora i podići ljestvicu te da smo uzor ostatku društva i gospodarstva.

Finalisti Vizionara godine potvrđuju da imamo razloga biti optimistični oko naše budućnosti jer nas upravo oni mogu povući naprijed; od tvrtki koje podižu nove standarde do onih koje revolucioniraju sve industrije, postavljaju nove standarde na svjetskoj ljestvici, inspiriraju individualce. To su istinske vještine koje nas vode prema svijetloj budućnosti', poručio je Nebis.

  • +10
Tportalova nagrada Vizionar godine Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ministar Malenica istaknuo je da je optimizam ključanica budućnosti, a ključ su ljudi.

'Okupili smo se danas kako bismo odali počast ljudima koji se ističu, koji daju dodatne vrijednosti i pomiču granice. Vratimo se na početak nastanka Hrvatske. Jesmo li onda vjerovali da ćemo pripadati najnaprednijim zemljama svijeta? Hrvatska je u posljednjem desetljeću napravila velike iskorake, kakve je ostvarilo malo zemalja. Dok su drugi mogli u miru graditi institucije, mi smo to radili u teškim vremenima.

Na tom putu radili smo brojne reforme, neke s većim, neke s manjim uspjehom. Važno je da ne stanemo na tome. Hrvatska je danas snažnija i otpornija država. Nismo savršeni, imamo problema na kojima trebamo nastaviti raditi. Trebaju nam vizionari koji razmišljaju na duge staze, a trče na kratke. Imati viziju znači imati nadu', rekao je Malenica.