OŠTEĆEN BADEL?

DORH i Hanfa istražuju Antu Perkovića

Ante Perković

Ante Perković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tomislav Serdar

Državno odvjetništvo i USKOK zaprimili su još jednu kaznenu prijavu zbog nezakonitosti u tvrtki Badel 1862, ovaj put zbog navodnog udruživanja članova Uprave s odvjetnicima i članovima NO-a radi stjecanja dionica Badela kupljenih Badelovim novcem

Kaznena prijava je podignuta zbog navodnog udruživanja članova Uprave s odvjetnicima i članovima NO-a radi stjecanja dionica Badela kupljenih Badelovim novcem. Uz predsjednika Uprave Antu Perkovića, DORH-u je prijavljena članica Uprave Zvjezdana Blažić te članovi NO-a Zdenko Ljevak, Ivana Brdar i Vidoje Bulum. Kazneno su prijavljeni i odvjetnici Marijan Ruždjak, Boženko Lozo te odvjetnik Zvonko Primorac, dugogodišnji predsjednik NO-a Badela 1862. Ukupna izravna šteta u prijavi je procijenjena na više od 40 milijuna kuna

Tvrdi se da je Perković 2003. prodavao dionice tvrtke svojim poslovnim partnerima - tiskari Grafpex u vlasništvu Zdenka Ljevaka, sadašnjeg predsjednika NO-a Badela, te tiskari Reprint, vlasnika Tomislava Matijaševića. Navodno im je Perković za kupnju Badelovih dionica odobravao kredite iz Badela, a potom bi vlasnicima tiskara samovoljno povećao cijenu robe i usluga. Razlikom između stare i nove cijene, dakle izvlačenjem novca iz Badela, vlasnici tiskara otplaćivali su dionice. 'Nakon otplate kredita dobavljači su Badelove dionice bez naknade prenijeli na odvjetnika Marijana Ruždjaka i njegovu partnericu Natašu Grah', navodi se u kaznenoj prijavi.

Nadalje, podsjeća se da je ove godine iz Badela izvučeno novih 22,5 milijuna kuna kako bi se iz portfelja Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva (HMID) otkupilo 75.000 dionica, 'u očajničkom pokušaju dobivanja prevlasti na skupštini i očuvanja pozicije predsjednika Uprave, iako je tvrtka u trenutku te transakcije imala više od 350 milijuna dospjelih dugova državi, radnicima, kooperantima, dobavljačima… Odmah po obavljenoj transakciji dionice su prenesene na odvjetnike Ruždjaka, Lozu te na Antu Perkovića, Ivanu Brdar i Vidoja Buluma.

Na račun Badela nije uplaćena ni kuna, osim tzv. pozajmice od osam milijuna kuna koju je dao Ruždjak da bi se transakcija mogla odraditi jer je tvrtka nelikvidna. Potom su na Ruždjakovo ime prenesene dionice vrijedne više od 20 milijuna kuna, a nije poznato čime je pokrivena razlika', navodi se u kaznenoj prijavi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi