SVJETSKA TRŽIŠTA

Dolarov indeks pao s rekordnih razina dok se očekuje nova odluka Feda o kamatnim stopama

15.11.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima kliznuo s najviših razina u 16 mjeseci prema najvažnijim svjetskim valutama dok investitori čekaju ključne podatke iz američke maloprodaje radi smjernica u vezi planova američkog Feda o podizanju kamatnih stopa

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je iznosio 95,048 bodova, kliznuvši 0,08 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak, kada je nakratko dosegnuo 95,27 bodova, najvišu razinu od srpnja 2020. godine.

Tečaj eura prema dolaru ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na završetak prošlotjednog trgovanja, na 1,1448 dolara. Ni tečaj dolara prema jenu nije bilježio znatnije promjene i oko podneva se kretao oko 113,84 jena.

Britanska funta također je bila stabilna, nakon što je u petak nakratko kliznula na najniže razine prema dolaru od početka godine, te se njome oko podneva trgovalo po 1,3414 dolara. Tržišta u ovome tjednu očekuju niz važnih britanskih gospodarskih pokazatelja, uključujući one o zaposlenosti, inflaciji i prometu u maloprodaji, koji bi im trebali pružiti nove smjernice oko toga hoće li britanska središnja banka Bank of England podići kamatne stope u prosincu, kao što tržišta očekuju.

Dolar je prošli tjedan jačao od srijede nakon što su podaci o inflaciji u SAD-u u listopadu pokazali najsnažniji rast potrošačkih cijena u odnosu na isti mjesec godine ranije od 1990. godine, izazvavši skepsu među investitorima u pogledu stajališta američke središnje banke Fed da će cjenovni pritisci biti privremenog karaktera. Tržišta sada računaju da bi prvo povećanje kamatnih stopa moglo uslijediti u srpnju iduće godine.

Podršku dolaru u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta pružalo je i slabljenje eura, budući da se čini da Europska središnja banka (ECB) ne misli u skorije vrijeme promijeniti stajalište kako ne kane žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Jerome Powell Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

U fokusu investitora bile su tako današnje izjave predsjednice ECB-a Christine Lagarde pred odborom za gospodarska i monetarna pitanja u Europskom parlamentu da uporni poremećaji u lancu opskrbe i porast troškova energije usporavaju rast eurozone i da će održati inflaciju visokom čak i dulje no što se mislilo.

Za daljnje smjernice u vezi zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva i mogućeg početka zaoštravanja monetarne politike u SAD-u investitori će u utorak pratiti najnovije podatke o prometu u maloprodaji, posebno nakon što je istraživanje u petak pokazalo da je zbog visoke inflacije povjerenje potrošača početkom studenoga palo na najniže razine u 10-ak godina.