NEVOLJE SA ŠVICARCIMA

Dok Vlada odmara, bankari traže odgovor na ultimatum

08.08.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Konačni dogovor Vlade i banaka o mjerama ublažavanja problema stambenih kredita u švicarcima pričekat će barem tjedan dana, do povratka Vlade s godišnjeg odmora. Dotad bankari trebaju razraditi ultimativni model, koji predviđa fiksiranje tečaja švicarskog franka na 5,8 kuna ili manje te spuštanje kamatnih stopa na početne razine

Tijekom ovoga tjedna članovi Hrvatske udruge banaka razmotrit će kako što bezbolnije usvojiti Vladine mjere za pomoć žrtvama švicarskog franka. Sudeći prema priopćenju HUB-a u kojem se ističu brojni problemi oko provedbe predloženog modela, bankari će imati pune ruke posla.

Premda su nakon prošlotjednog sastanka neke banke otvoreno podržale Vladine mjere, iz priopćenja Hrvatske udruge banaka vidljiva je suzdržanost kreditora prema naredbi iz Banskih dvora. Kao ključne probleme bankari ističu prekratke rokove i nedorečenost modela.

Populistički zahtjev premijerke Kosor da se obračun kredita po novom modelu primijeni već od ovog mjeseca zasigurno je neostvariv, zbog nemogućnosti da se ispoštuju zakonski uvjeti i bankarske procedure. Stoga je realno očekivati niže rate tek od rujna.

Drugi problem na koji upozoravaju bankari su kriteriji odobravanja pomoći. Njihov stav je da Vladin model ne vodi dovoljno računa o profilu korisnika kredita, kao ni o ravnopravnosti ostalih klijenata banaka koji koriste kredite odobrene u drugim valutama. Drugim riječima, bankari smatraju da nisu svi korisnici stambenih kredita zaslužili pomoć u otplati stambenih kredita.

Stoga će protuprijedlog iz bankarskih redova vjerojatno ići u smjeru određivanja minimalnih kriterija kako bi se krug korisnika pomoći suzio na one kojima je stvarno potrebna.

Neki od kriterija mogli bi biti: kreditna sposobnost korisnika kredita, dosadašnje uštede u otplati kredita (u odnosu na kredite vezane uz euro) te status nekretnine (ograničenje pomoći za kredite do određene vrijednosti stana te samo za prvu nekretninu). Uvođenjem ograničavajućih kriterija postigla bi se veća pravednost, a banke bi smanjile potencijalne gubitke.

Dok se čeka kompromis između Vlade i bankara financijsko tržište je neumoljivo. Današnji valutni tečajevi ugasili su nadu da će intervencija švicarske banke ublažiti probleme dužnika. Uslijed novih potresa na svjetskim financijskim tržištima, švicarac je na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a dosegnuo novi rekord na 6,85 kuna. Istovremeno je i američki dolar zabilježio novu rekordno nisku vrijednost prema švicarskom franku od 0,7485 centima, što je gotovo 30 posto manje nego u istom razdoblju lani.