DAN poslije

Dok Predsjednica razgovara s čelnicima strankama, evo gdje će biti Plenković

05.05.2017 u 07:18

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održat će razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj s čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora. Sabor pak nastavlja sjednicu nakon sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na temelju članka 94. stavka 2. Ustava RH, održat će razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj s čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora. Predsjednica će nakon toga sudjelovati na konferenciji "Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije".

Sabor bi pak radni dan trebao početi u 10 sati sjednicom saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem je dnevnom redu zahtjev za mišljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin. Naime, nakon što je Božo Petrov jučer podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, sjednicu je nastavio voditi potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ). Oporba, u prvom redu SDP, tvrdi kako Reiner nema pravo 'sjediti u predsjedničkom stolcu' jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine. Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u 11 sati bi se trebala nastaviti sjednica Hrvatskog sabora.

Ispred Sabora će pak u 9.30 čelnici GONG-a na konferenciji za novinare od Vlade zatražiti da, kako bi se spriječila moguća zloupotreba vlasti, odmah zatraži izglasavanje povjerenja novim ministrima, a ako u Saboru nema većine koja će potvrditi četiri nova ministra, Sabor se, kažu, mora raspustiti, a Predsjednica raspisati nove izbore. Na konferenciji će govoriti Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, Dragan Zelić, stručnjak za politički sustav u GONG-u, i Berto Šalaj, član Vijeća GONG-a.

Njihove zahtjeve uživo sigurno neće čuti premijer Andrej Plenković koji boravi u radnom posjetu Austriji. Svoj boravak u Beču počet će sastankom sa saveznim kancelarom Christianom Kernom, potom će razgovarati s predsjednikom Alexandrom Van der Bellenom, održati predavanje "Budućnost EU-a" na Diplomatskoj akademiji i susresti se s predstavnicima hrvatskog iseljeništva u Austriji.