poklon za novu godinu

Dobra vijest za sve one koji imaju kredit u HPB-u

09.12.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Temeljem daljnjeg pada nacionalne referentne kamatne stope (NRS), Hrvatska poštanska banka izvijestila je u srijedu da nastavlja snižavati kamatne stope na postojeće kredite građana ugovorene uz promjenjivu kamatnu stopu

Od 1. siječnja 2021. HPB tako snižava kamate na postojeće kredite građana u kunama od 0,06 postotnih poena, a u eurima od 0,05 postotnih bodova.

Nacionalne referentne stope, koje predstavljaju prosječni trošak financiranja hrvatskog bankarskog sektora, kontinuirano se snižavaju.

HNB je, naime, potkraj studenoga objavio vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) za treće tromjesečje 2020., koje pokazuju nastavak trenda njihova pada koji traje od početka 2013. godine. Od 24 indeksa NRS-a koje HNB izračunava, u trećem tromjesečju 2020. svi ti indeksi pokazuju niže vrijednosti nego u prethodnom tromjesečju, iako je njihov pad nešto manji nego u prethodnom tromjesečju, uz iznimku indeksa za švicarsku valutu koji su ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodno tromjesečje. 

Kako Hrvatska poštanska banka koristi NRS kao parametar za određivanje kamatnih stopa te ih korigira dvaput godišnje, u siječnju i srpnju, svojim će klijentima - građanima od Nove godine dodatno olakšati otplatu kreditnih obveza, ističe se u priopćenju.

Najavljenim smanjenjem u siječnju 2021., uz ono iz srpnja ove godine, klijentima će biti umanjena kamatna stopa za 0,14 postotnih bodova za kredite u kunama i 0,11 postotnih bodova za kredite vezane uz euro.

Od početka primjene NRS-a 2013. godine smanjenje kamatnih stopa iznosi 2,30 postotnih bodova za kredite u kunama i 3,09 postotnih bodova za kredite u eurima, zaključuje se u priopćenju HPB-a.