REZULTAT UNICREDITA

Dobit vlasnika Zagrebačke banke skočila 30 posto

06.08.2015 u 11:02

Bionic
Reading

Talijanska bankarska grupa UniCredit izvijestila je o skoku neto dobiti u drugom tromjesečju od gotovo 30 posto u usporedbi s godinom ranije, a objavom takvih rezultata zasad je umirila zabrinutost ulagača da će možda trebati prikupljati kapital radi jačanja bilance.

Neto dobit UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, u navedenom je razdoblju uvećana za 29,5 posto, na 522 milijuna eura, pokazalo je izvješće o rezultatima poslovanja za drugo tromjesečje, objavljeno u srijedu. Takav rezultat nadmašio je očekivanja analitičara koji su prosjeku očekivali neto dobit od 453 milijuna eura.

Talijanska bankarska grupacija poručila je ulagačima i da ne treba ići u izdanje opcija pomoću kojeg bi namaknula novac s ciljem jačanja kapitalne baze, po kojoj zaostaju za nekoliko europskih rivala, primjećuje Reuters.

"Nikad nismo rekli da ćemo poduzeti povećanje kapitala, vi ste govorili. Čini mi se da su najnovije brojke odgovor na to", kazao je izvršni direktor Federico Ghizzoni, odgovarajući na novinarski upit može li banka isključiti potrebu za povećanjem kapitala.

UniCreditova adekvatnost kapitala CET1, mjera financijske snage, krajem lipnja iznosila je 10,37 posto, nasuprot 10,1 posto koliko je iznosila prije tri mjeseca, pokazali su rezultati poslovanja.

Ghizzoni je uvjeren da će se omjer kapitala CET1 zadržati iznad 10 posto, u usporedbi s minimalnim zahtjevom te stope od 9,5 posto koliko je utvrdila Europska središnja banka (ECB).

Izvršni direktor Ghizzoni radi na reviziji strateškog plana poslovanja za petogodišnje razdoblje, predstavljenim prije manje od 18 mjeseci a koji ima za cilj povećati prihode i smanjiti troškove. Revidirani plan mogao bi biti objavljen u studenome, kazao je.

Cijene dionica UniCredita u srijedu su nakon objave rezultata poslovanja ojačale za šest posto.