FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ

Dobit INA-e bez jednokratnih stavki pala 70 posto

30.07.2012 u 20:44

Bionic
Reading

INA grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 14,5 milijardi kuna, što je 2 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit, bez jednokratnih stavki, oštro pala, za 70 posto, na 663 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Ina grupe

'INA je ostvarila pozitivan rezultat u prvoj polovici 2012. godine, usprkos izostanku prihoda iz Sirije, značajnim gubitcima nastalim u trgovanju prirodnim plinom uslijed regulatornih ograničenja, i smanjenoj regionalnoj potražnji koja se negativno odrazila na poslovanje segmenta rafinerija i marketinga, što se ne bi moglo postići bez napora uloženih posljednjih godina u poboljšanje poslovnih procesa i operativne učinkovitosti', ističe predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott u komentaru financijskih rezultata.

INA je, kako se navodi u izvješću, ostvarila pozitivan rezultat u prvom polugodištu 2012. te zabilježila EBITDA isključujući jednokratne stavke u iznosu od 2,45 milijardi kuna. Dobit iz osnovne djelatnosti (bez jednokratnih stavki) iznosi 1,18 milijardi kuna, a 663 milijuna kuna iznosila je neto dobit bez jednokratnih stavki (jednokratne stavke odnose se na umanjenje vrijednosti imovine, rezerviranja, otpremnine i jednokratni prihode).

Ti su rezultati, kako navode, postignuti unatoč promjenama u vanjskom okruženju, smanjenoj tržišnoj potražnji, regulatornim i političkim promjenama i nastavku gospodarskog usporavanja na glavnim tržištima.

Dok je poslovanje u Hrvatskoj bilo pod utjecajem regulatornih ograničenja vezanih uz cijene prirodnog plina za kućanstva i industriju, gospodarsko usporavanje imalo je značajan utjecaj na daljnje smanjenje potražnje za naftnim proizvodima, dok je međunarodno poslovanje trpjelo uslijed izostanka prihoda iz Sirije, ističu iz Ine.

Dodaju kako je na rezultat negativno utjecala deprecijacija kune u odnosu na američki dolar, što je uzrokovalo 251 milijun kuna neto financijskog gubitka u prvom polugodištu 2012. u usporedbi sa 310 milijuna kuna neto financijske dobiti u istom razdoblju prošle godine.

Podaci po segmentima pokazuju da je segment istraživanje i proizvodnja ostvario dobit iz osnovne djelatnosti, isključujući jednokratne stavke, u iznosu od 2,1 milijardu kuna, što je pad za 37 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Taj pad iz Ine objašnjavaju smanjenjem proizvodnje ugljikovodika za 28 posto, prvenstveno uslijed izostanka proizvodnje iz Sirije, te značajnim gubicima u trgovanju plinom zbog povećanja otkupne cijene plina kao rezultat povećanih međunarodnih cijena plina te ograničenja prodajne cijene za određene kupce u Hrvatskoj. Tvrtka Prirodni plin, kako se navodi, u prvom je polugodištu ostvarila gubitak iz poslovanja u iznosu od 630 milijuna kuna.

Segment rafinerije i marketing ostvario je negativan rezultat od 610 milijuna kuna, od čega se dio odnosi na revalorizaciju zaliha, dok je segment trgovina na malo zabilježio operativni gubitak (bez jednokratnih stavki) od 19 milijuna kuna, navode iz Ine.