RAST KAMATNIH TROŠKOVA

Dobit Agrokora pala gotovo 80 posto

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Analitičari danske Jyske Bank i dalje preporučuju kupovinu obveznica Agrokora, unatoč oštrom padu dobiti u drugom kvartalu 2010. godine. Radi se o 400 milijuna eura vrijednom izdanju koje dospijeva 2016. godine, a nosi godišnju kamatu od 10 posto koja se isplaćuje polugodišnje

'Procjenjujemo da će Agrokor ipak biti u mogućnosti uspješno provesti svoju strategiju i povećati svoj tržišni udio na Balkanu', stoji u kratkoj analizi. Kao potencijalne slabosti Agrokora u Jyske banci navode ograničenost na tržište Balkana i jugoistočne Europe, visoku razinu kratkoročnog duga, kao i sadašnju strategiju širenja poslovanja koja uzrokuje visoke troškove kapitala.

Agrokor je u drugom tromjesečju uspio refinancirati dio zaduženja novim petogodišnjim kreditom vrijednim 352 milijuna eura. 'Sukladno tome, produljeni su rokovi dospijeća dugova, a time je smanjena nesigurnost povezana s kratkoročnim obvezama', navode analitičari.

Kompanija u vlasništvu Ivice Todorića u drugom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje u visini 6,72 milijarde kuna, što je nešto niže od 6,76 milijardi u drugom kvartalu prošle godine. Glavni razlog za blagi pad je deprecijacija srpskog dinara u odnosu na kunu. Neto dobit je oštro snižena, sa 137,4 na 28,8 milijuna kuna, i to dobrim dijelom zbog rasta kamatnih troškova.

Snažne oscilacije u cijenama sirovina i roba natjerale su Agrokor na usporavanje poslovanja u tom sektoru, stoji u analizi, a to je dodatno smanjilo prihode najveće hrvatske privatne kompanije. Agrokor je tijekom drugog tromjesečja uspio provesti i mjere rezanja troškova, zahvaljujući čemu je povećao profitabilnost. Ukupan dug kompanije porastao je od kraja prvog do kraja drugog tromjesečja sa 9,22 na 9,34 milijarde kuna. Glavni razlog za takav trend bilo je investiranje u otvaranje novih prodajnih prostora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi