OSNIVANJE NOVE TVRTKE

Dobavljači traže 90 posto Peveca

Bionic
Reading

Zdravko i Višnja Pevec danas će se suočiti sa zahtjevom dobavljača da otpuste 90 posto vlasništva obiteljske tvrtke

Dio dobavljača kojima Peveci duguju više od 700 milijuna kuna, dok porezi neplaćeni državi premašuju 150 milijuna, a nepodmireni krediti bankama iznose još gotovo milijardu kuna, odlučio se grupirati te dijelom izmijeniti inicijativu koju je prije 10-ak dana istaknuo Josip Galić, poduzetnik iz Požege. Njemu je Pevec ostao dužan šest milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

Ta grupacija ne želi Pevec gurnuti u stečaj već traže osnivanje nove tvrtke. Zvat će se Pevec novi, poslovat će kao dioničko društvo, a vodit će ga uprava od 11 članova, predstavnika svih skupina dobavljača, čija bi imena danas trebala biti i objavljena. Brend Pevec, kažu, zadržat će u imenu radi tržišne prepoznatljivosti. Uvjereni su da će za svoj model dobiti potporu i bankara i države.

Iako su bankari najbolje zaštićeni, jasno je da rasprodajom imovine Pevec grupe ne mogu namaknuti sredstva dostatna da pokriju potraživanja.Stečaj ne paše ni državi, pa stoga treba podržati projekt i ubrzati postupak registracije nove tvrtke, smatraju dobavljači. Pevec grupa zapošljava oko 3000 radnika, dok 1600 dobavljača svakako ima više od 5000 zaposlenih. U situaciji kada će i u upravi i u nadzornom odboru nove tvrtke sjediti predstavnici svih struktura vjerovnika, moguće je brzo napuniti prazne police, pokrenuti poslovanje i sačuvati radna mjesta. Već za pola godine računaju dosegnuti 70 posto prometa iz prethodnih razdoblja.

Pevecovu ponudu virtualnih dionica dobavljači smatraju i nemoralnom i apsolutno neprihvatljivom. Naplata starih potraživanja obećanje je na dugom štapu, a jamstvo da će novoisporučeni asortiman biti uredno plaćen vrlo je klimavo. Zdravko Pevec prokockao je njihovo povjerenje i stoga, opominju, jedino održivo rješenje je da dobavljači uđu u vlasništvo tvrtke, ali ne po receptu koji im je Pevec ponudio prije 10-ak dana.

Pojedini dobavljači čak ne vjeruju da je obitelj Pevec, s obzirom na to kako tretira nastali problem, na sigurno sklonila novac. Ne prihvate li danas Peveci zahtjev dobavljača, neki među njima pripravni su odmah posegnuti za sudskim postupcima. Ako su Peveci uzrok njihova bankrota, kažu, neka trpe i posljedice.