ŠTO SE KRIJE IZA INTERESNOG UDRUŽENJA?

Najveće domaće kompanije nadaju se ulasku u vlasništvo Agrokora

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 11.12.2017 16:55
  • Objavljeno 11.12.2017 u 16:55
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Proizvođači i dobavljači Agrokora, sada okupljeni u Koordinaciji, odlučili su ojačati zajedničko djelovanje osnivanjem posebnog interesnog udruženja koje će nositi naziv Udruga dobavljača Agrokora. Osnivačka skupština održat će se u srijedu 13. prosinca u prostorijama Kraša u Zagrebu. Iz gospodarstvenih krugova se može čuti kako je to, između ostalog, prvi korak ka ulasku dobavljača u vlasništvo posrnulog koncerna

Osnivači udruge su, osim Kraša, navodno, Franck, Adris, Alcagroup, Atlantic, AWT, Badel 1862, BAT, Crosig, Granolio, Saponia, Mepas, Podravka, Sokol Marić, Vindija, Žito i Mlinar.

U priopćenju za javnost navodi se kako su proizvođači i dobavljači koncerna svjesni važnosti buduće opstojnosti koncerna, kao i uloge održavanja cjelokupnog sustava maloprodaje i veleprodaje koju su preuzeli na sebe.

'Dobavljači su prepoznali to da samostalnim djelovanjem ne mogu na adekvatan način ostvariti zadane ciljeve održivosti vlastitog poslovanja te da samo formalnim udruživanjem mogu osnažiti nastojanja da zaštite interese svih dobavljača Agrokora', ističe se u priopćenju.

Buduća udruga, naglašavaju, bit će otvorena prema svim dobavljačima, bez obzira na veličinu i vrstu tražbine, s temeljnim ciljem zaštite zajedničkih interesa, ali i željom da bude partner 'domaćim bankama' te izvanrednoj upravi Agrokora u nadolazećem razdoblju. 

Naime u operaciji spašavanja koncerna dobavljače i izvanrednu upravu na čelu s Antom Ramljakom čeka najdelikatnije razdoblje u kojem će vjerovnici morati sklopiti nagodbu i dogovoriti plan restrukturiranja Agrokora. Time će se udariti temelji za opstanak kompanije. U suprotnom koncern odlazi u stečaj.

Osnivačka skupština nove udruge održat će se u srijedu 13. prosinca. Izglasat će se statut te izabrati sva tijela udruge – predsjednik, upravni i nadzorni odbor.

  • +8
  • +5

Ante Ramljak nakon sastanka s dobavljačima

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

Jedan od inicijatora osnivanja udruge u neformalnom razgovoru za tportal rekao je kako su sad prvenstveno usmjereni na nagodbu vjerovnika i plan restrukturiranja Agrokora.

'Udruga je zasad ograničila domet na koordinaciju aktivnosti vezanih za proces nagodbe. I najveći među nama su u usporedbi s bankama i fondovima mali vjerovnici. Atomizirana smo skupina koja se treba zajednički držati kako bismo ispregovarali što bolje uvjete. Moguće je da ćemo s vremenom otvarati i neke druge teme', objasnio je naš sugovornik.

Čelnik jedne od naših velikih tvrtki, ujedno jedan od najznačajnijih Agrokorovih dobavljača, izjavio je kako dolazi vrijeme kad 'glave moraju držati skupa'.

  • +14
  • +11

Skidanje velikog Agrokorova znaka s vrha Cibonina tornja

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Dobavljači koji imaju manje-više jednake interese žele svoja prava ostvariti kroz institucionaliziranu udrugu. Dosad smo bili rasplinuti, a dolazi trenutak kad će se odlučivati ne po osobi, već koliko imaš udjela u ukupnom potraživanju prema Agrokoru, odnosno kolika su potraživanja pojedine skupine. Svi dobavljači će dati punomoć udruzi za zastupanje. Nakon toga ćemo vidjeti kolikim potencijalom raspolažemo', rekao je on.

Kad se sklopi nagodba vjerovnika, ulazi se u drugu fazu koja bi značila ulazak dobavljača u vlasništvo Agrokora.

'Ako sve uspješno prođe i potraživanja se pretvore u vlasništvo, tad će Udruga dobavljača postati udruga dioničara', dodao je naš sugovornik, potvrđujući time informacije koje već duže kolaju gospodarskim krugovima o tome da velike domaće tvrtke, ujedno veliki Agrokorovi dobavljači, žele preuzeti dijelove poslovanja koncerna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!