novi problemi

Dobavljači Agrokora pod istragom zbog prikrivenog finaciranja Todorića? Evo što je rekla Marica Vidaković

14.03.2019 u 20:16

Bionic
Reading

Pojedini dobavljači koncerna Agrokor našli su se pod povećalom DORH-a. Poslovanje s mjenicama u eri Ivice Todorića mnogima se odbilo od glavu, a tu nije kraj problemima ako se dokaže da je izdavanjem mjenica zapravo došlo do prikrivenog financiranja Todorićeva carstva

Marica Vidaković, predstavnica dobavljača u vjerovničkom vijeću Agrokora progorovila je o ovoj nezgodnoj situaciji za Dnevnik Nove TV. Rekla je da ne može niti negirati niti potvrditi da su dobavljači pod istragom, ali kaže da je čula da su dobavljači pod istragom.

Pojasnila je da se mjenice kao oblik financiranja Agrokora pojavljuju 2012. godine koji je tada bio prilično izložen bankarskim kreditima - došli su do limita. Stoga su, kaže Vidaković, banke osnovale faktoring kuće i preko njih nastavile kreditirati Agrokor dok su krajnju izloženost preuzimali dobavljači.

'Ako su točni navodi, koji se u kuloarima spominju, da su dobavljači financirali sustav Agrokor, kako vi kažete, davali mjenice bez pokrića - apsolutno odbijam bilo kakve takve kvalifikacije jer smo poslovali u skladu sa Zakonom o mjenicama, jer smo poslovali u skladu sa svim drugim zakonima koji se tiču našeg poslovanja. Širu hrvatsku javnost moram zapitati, kao i druge instuitucije -ako se dobavljačima stavlja na teret da su prikriveno financirali Agrokor, što je onda s državom koja nije uredno naplaćivala PDV - zove li se to prikriveno finaciranje? Što je s institucijama koje nisu naplaćivale koncesiju, nisu naplaćivale zakup zemljišta, za neke nije naplaćena ni kuna, sjetite se samo otoka Smokvice. Je li to prikriveno financiranje?', zavapila je Vidaković.

Upitana hoće li se po pitanju mjenica morati oglasiti HANFA ili HNB rekla je kako će dobavljači tražiti njihova očitovanja. 'Naravno da će se dobavljači pripremiti za proces, ako ga bude, i da će tražiti da se očituju nadležne instucije za nadzor, odnosno regulatorna tijela', zaključila je.

  • +9
Dobavljači Agrokora na sastanku s bankarima prije dvije godine Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL