LINIĆ NAJAVIO NOVE TROŠARINE

Do ulaska u EU poskupljuju cigarete

17.01.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Zbog novog sustava trošarina, koje se u potpunosti usklađuju s onima u Europskoj uniji, značajno će poskupjeti cigarete. Najavio je to, predstavljajući novi Zakon o trošarinama, ministar financija Slavko Linić

Osim na duhanske prerađevine, trošarine se usklađuju za alkohol, motorna goriva, ugljen, plin i električnu energiju, no najavljeno je da, osim cigareta, hrvatski građani u drugim segmentima neće biti žrtve novih poskupljenja.

'Kod duhanskih prerađevina najviše je promjena jer značajno zaostajemo za Europom, pa smo dužni mijenjati trošarinske propise. U prvoj fazi uskladit ćemo se do srpnja, nakon čega će uslijediti još dva usklađenja do 2017. godine, kako bismo došli na europsku razinu. Koliko će rasti cijene, to ovisi o snižavanju marži proizvođača', rekao je ministar Linić.

Kad su alkoholna pića u pitanju, promjena neće biti, pa se neće uvoditi trošarine na vina, pjenušava vina i pivo. Ministar Linić je potvrdio i da je 'dobar dio pitanja' oko motornih goriva riješen odlukom da se naknade za Handu evidentiraju kao trošarine'.

'Vrlo malo je ostalo za usklađenje, možda 10 lipa razlika na dizelsko gorivo koje će trebati negdje uskladiti. S obzirom na cijene goriva, tih 10 lipa neće značiti ništa posebno, osim potrebe za rastom 20 lipa za kerozin, što će imati utjecaja na zračne prijevoznike', procijenio je Linić.

Niti kod energenata poput struje, ugljena ili prirodnog plina neće biti poskupljenja, iako Hrvatska nije imala trošarina. 'EU predviđa izuzetke na tom području, pa smo izuzeli potrošnju građana iz trošarinskog sustava. Zato neće biti povećanja cijena', ohrabruje Linić.

Ipak, poskupljenja bi mogli osjetiti gospodarski subjekti, ali će ona, po riječima ministra Linića, biti minimalna - za jedan do dva posto - što po Liniću ne bi trebalo utjecati na izlazne cijene, bilance i rezultate, niti na poslovanje tvrtki.