LINIĆ NA PROINVESTU

Do kraja mjeseca odluka o modelu privatizacije HPB i CO

07.05.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Do kraja ovog mjeseca Vlada bi trebala donijeti odluku o modelu privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja (CO), a sama prodaja trebala bi biti dovršena na jesen, najavio je danas ministar financija Slavko Linić na ProInvestu

Na panel diskusiji Restrukturiranje Linić je kazao da konzultanti odabrani da pomognu u privatizaciji HPB-a i Croatia osiguranja s upravama tih dviju tvrtki trenutno pripremaju prospekt.

Kada ga dovrše, Vlada će, vjerovatno već ovaj mjesec, odlučiti o broju dionica koje će se prodavati i o načinu njihove prodaje, a na jesen se očekuje završetak cijelog procesa i prihod od tih privatizacija, kazao je.

Na jesen bi svoje usluge, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, trebao početi pružati i državni infrastrukturni pružatelj veleprodajnih telekom usluga kako je ministar nazvao tvrtku Odašiljači i veze (OIV).

Ta je tvrtka, naime, nedavno odabrana da objedini neiskorišteni optički kapacitet državnih poduzeća (HEP, HŽ, HAC, ARZ, Plinacro idr.).

U tijeku je potpisivanje ugovora OIV-a s tim tvrtkama, rekao je Hajdaš Dončić istaknuvši da se ne radi o novom telekom operateru već tvrtki kojoj je cilj pomoći krajnjim korisnicima među kojima i alternativnim operaterima da dobiju nižu cijenu.

Na upit poduzetnika kako Vlada može osigurati da će se planirane dugoročne investicije, primjerice u željeznicu i realizirati, Hajdaš Dončić je kazao kako to neće ovisiti ni o ovoj niti o budućim vladama.

Kontinuitet ulaganja u željezničku infrastrukturu bit će zacementiran u drugoj polovici ove godine kada će primjerice Vb i X koridor postati koridori EU, što znači da ni jedna buduća Vlada neće moći zaustaviti ta ulaganja.

Na panelu o investicijama okupljene je zanimalo kako država namjerava potaknuti izgradnju hotela na Jadranu, a ministar turizma Darko Lorencin odgovorio je da su u strategiji razvoja turizma određene lokacije za turističku izgradnju te da će se tome podrediti prostorna dokumentacija.

Lorencin kaže da je 80 posto prostora namijenjenog turističkoj izgradnji neiskorišteno u čemu vidi velik potencijal.

Poduzetnike je zanimalo i što Vlada misli učiniti kako bi olakšala dostupnost kapitalu, a zamjenik ministra financija Boris Lalovac odgovara da je problem u tome što je 70 posto bankarskog sustava u Hrvatskoj s domicilom banaka u Austriji koje zbog pretjerane izloženosti bankarskog sustava jugoistočnoj Europi povlače kapital iz te regije.

To se ne može promijeniti zakonima i regulativom na koju utječe država, ali tu su Svjetska banka, EIB, HBOR i slične institucije koje mogu zamijeniti poslovno bankarstvo, rekao je Lalovac.

Poduzetnici su se žalili na sporo izdavanje dozvola i drugih dokumenata potrebnih za ulaganja, zastoj u prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države i lokalne samouprave, a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić uvjeren je da će ti problemi biti riješeni potpunom informatizacijom državne uprave.

U anketi provedenoj u suradnji s agencijom Ipsos puls, koju su danas predstavili, poduzetnici su tijekom pet izdanja Proinvesta u pet hrvatskih gradova kao najveće prepreke za poslovanje istaknuli financiranje i likvidnost.

Slijede poteškoće s javnom administracijom, radno zakonodavstvo i infrastruktura.

Blizu 60 posto poduzetnika, koji su sudjelovali na Proinvestu, ocjenjuje da sadašnja Vlada iskazuje veću spremnost za rješavanje prepreka poslovanja od bivše Vlade.

Većina anketiranih poduzetnika smatra mjere Vlade dobrim i korisnim.