USPJEH ŠIBENSKOG ŠKVERA

Do kočarica za Ganu zahvaljujući Titu i nesvrstanima

11.06.2013 u 18:57

Bionic
Reading

Gana je za izgradnju svoje ribarske flote izabrala šibensko brodogradilište NCP. U sjeni investicije vrijedne 60 milijuna eura i perspektivi daljnje suradnje delegaciju Vlade Gane danas je primio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras

Ulagači iz Gane ugovorili su prošli tjedan s NCP-om izgradnju 20 kočarica, što šibenskoj kompaniji jamči posao iduće četiri godine i priliku za dodatna radna mjesta.Vlasnik NCP-a Goran Prgin zadovoljan je što je 10 mjeseci dogovaranja posla i obostrani posjeti urodilo plodom.

Zahvalio je na potpori ministarstvima, HGK, HBOR-u. Delegacija Gane zainteresirana je i za ostale specijalizirane brodove, te tehnologiju u marikulturi i drugim granama poljoprivrede koja je, smatraju, komparativna prednost hrvatskih proizvođača.

'Zainteresirani su i za katamarane koje radimo za Norvešku. Znači, velika stvar u kojoj može biti posla ne samo za NCP, nego za hrpu drugih tvrtki u Hrvatskoj. Mislim da je ovo jedan lijepi početak suradnje s nama dalekom, ali prijateljskom zemljom', rekao je Prgin.

Ministar Maras istaknuo je da je šibenska tvrtka u ovom slučaju učinila prvi korak i pronašla tržište, dok je na Vladi obveza da i u budućnosti stane iza ovakvih projekata.

'Hrvatska Vlada mora stati iza uspješnih hrvatskih tvrtki i kroz gospodarsku diplomaciju i kroz alate koje država ima, poput izvozne banke, kako bi pomogla da se određeni poslovi obave', izjavio je Maras.S 22 milijuna stanovnika Gana predstavlja ogromno tržište na kojem Hrvatska, uvjereni su i predstavnici tamošnje Vlade, može pronaći svoje mjesto transferom znanja i tehnologija, posebno u svjetlu predviđanja velikog gospodarskog uzleta Afrike u idućih 10 godina.

Zamjenik ministra ribarstva i marikulture Aquinas Quansah slikovito je opisao posao u Šibeniku kao povratak korjenima i odličnim vezama Gane i Hrvatske iz vremena nekadašnje Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih. 'Za vrijeme Tita i našeg predsjednika Kwame Nkrumah, koji su imali vrlo dobre odnose. Dakle, ovo je na neki način posjet oživljavanja odnosa koji smo nekada imali', zaključio je Quansah