Stjepan Pranjković

Dizajner koji je osmislio hrvatski novčić eura na Facebooku tražio savjete oko Photoshopa: 'Ma, dizajniram neku kovanicu...'

06.02.2022 u 09:34

Bionic
Reading

Zahuktava se potencijalni skandal oko dizajna hrvatske kovanice od jednog eura, na kojoj se nalazi motiv kune, piše u nedjelju Jutarnji list. Dizajner Stjepan Pranjković, koji je za svoj uradak dobio nagradu od 70.000 kuna, ali i čast što će od 2023. u optjecaju biti kovanica koju je osmislio, suočen je s ozbiljnim optužbama za plagijat.

Kuna na grani koja je u središtu kovanice identična je kretnjom i položajem kuni koju je fotografirao poznati škotski fotograf Iain Leach.

Frapantnu sličnost primijetili su korisnici društvenih mreža koji su fotografa na to upozorili, na što je on rekao da nije znao za to niti mu se itko obratio. Dodao je ironično kako se "nada da će dobiti bar jednu kovanicu".

No, priča ide dalje. Tako je otkriveno da je dizajner krajem kolovoza prošle godine u Facebook grupi "Bring your own laptop online" od korisnika tražio pomoć oko obrade fofografija. Zanimalo ga je kako da izrez s jedne fotografije prebaci iz Photoshopa u Illustrator ili drugi program u kojem bi mogao dodati efekte.

Razvila se rasprava oko problema, a Pranjković je pojasnio zašto mu to treba.

- Ma, dizajniram neke kovanice i trebaju mi svjetlosni efekti kako bih dobio metalni izgled fotografije. Pokušao sam na razne načine, ali nijedna verzija mi se ne sviđa - napisao je na engleskome.

Stjepan Pranjković je magistar primijenjenih umjetnosti, a prije nekoliko dana guverner HNB-a Boris Vujčić na prigodnoj mu je svečanosti uručio priznanje za njegov rad na kovanici.

Pranjković je u razgovoru za Jutarnji prije izbijanja afere rekao da nije siguran da je ikad u životu vidio kunu uživo.

- Možda u zoološkom vrtu - kazao je.