tržište kapitala

Dionički indeksi nastavili rast, promet oslabio

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala je u utorak prevladalo pozitivno raspoloženje, ali ipak uz nešto nižu likvidnost.

Indeks CROBEX je u utorak uknjižio i svoj drugi pozitivan dan ovaj tjedan, pri čemu mu se vrijednost povećala za 0,55 posto na 1.625,92 bodova, što je njegova najviša razina u gotovo dva mjeseca. I drugi dionički indeksi su uglavnom bilježili pozitivne pomake, a najviše se istaknuo ponovno indeks građevinskog sektora CROBEXkonstrukt s rastom većim od tri posto, dok je jedino prehrambeni CROBEXnutris izgubio na vrijednosti.

Likvidnost tržišta je oslabila u odnosu na dva prethodna dana. Ukupni dionički promet se gotovo prepolovio te je iznosio 8,5 milijuna kuna, a četiri izdanja su ostvarila milijunske promete. Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog telekoma s prometom od 1,25 milijuna kuna, koje su zaključile bez promjene cijene na 168,00 kuna. Slijedile su dionice Atlantic Grupe s 1,17 milijuna kuna prometa, koje su nakon objave prodaje brenda Bebi ojačale za 0,80 posto na 1.260,00 kuna.

Gotovo jednak promet su ostvarile dionice Ericsson Nikole Tesle i to uz osjetan rast cijene za 3,94 posto na 1.320,00 kuna, a krug milijunaša po prometu zatvaraju dionice Instituta IGH, koje su skočile za novih gotovo šest posto te dosegnule 160,00 kuna, svoju najvišu cijenu u više od godinu dana. Dobar dan još su imale dionice Plava Lagune sa dobitkom od 4,48 posto, Koka sa skokom većim od šest posto te Petrokemija i Ingra s porastom većim od tri posto.

Među prvih deset najlikvidnijih izdanja nije bilo gubitnika, a nešto niže na listi se ističu dionice Vira, koje su potonule za gotovo devet posto nakon dva dana intenzivnog rasta te Atlantska plovidba i Đuro Đaković grupa s minusima većima od tri posto.

Dobitnik dana Tehnika +6,96% 246,00

Gubitnik dana Viro -8,94% 56,00

CROBEX +0,55% 1.625,92

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.