TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza u crvenom pod dojmom pada BDP-a

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala bilo je pod dojmom rekordnog pada BDP-a drugom tromjesečju od 15,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je lošije od očekivanja. Likvidnost je oživjela, ali su indeksi dan zaključili u crvenom teritoriju

Ukupan dionički promet iznosio je gotovo 15 milijuna kuna, što je najviše od sredine srpnja, dok su indeksi CROBEX i CROBEX10 pali 0,6 posto i 0,5 posto, ali su se na tjednoj razini ipak uspjeli zadržati u zelenom. Čak je pet milijunaša bilo u redovnom trgovanju.

Najlikvidnija je bila dionica Hrvatskog Telekoma s prometom od 2,2 milijuna kuna i rastom cijene od 0,3 posto. Oko 1,6 milijuna kuna prometa upisale su i dionica Instituta IGH koja je pri tome zabilježila skok cijene od gotovo 19 posto, kao i povlaštena dionica Adrisa koja je porasla 1,6 posto. Među milijunašima su još bile dionice Atlantic Grupe sa 1,4 milijuna kuna prometa i Ericsson Nikole Tesle sa 1,1 milijun kuna prometa te su obje upisale pad cijene od oko 2,3 posto.

Građevinski sektor je predvodio dobitnike, gdje je dionica Tehnike skočila gotovo 30 posto za titulu uvjerljivog dobitnika dana, a prati ju već spomenuta dionica Instituta IGH, dok je solidnu izvedbu imala i dionica Vira sa skokom cijene od 17 posto. Na strani gubitnika izdvajaju se dionice Ingre, Končar elektroindustrije i Atlantske plovidbe koje su izgubile redom 6,7 posto, 5,3 posto i 4,7 posto.

Dobitnik dana: Tehnika +29,23% 168,00

Gubitnik dana: Ingra -6,67% 8,40

CROBEX: -0,60% 1.606,72

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.