naknada za vode

Dijelu građana stižu manji računi za vodu, evo kome će se posrećiti

27.02.2024 u 10:54

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio da će se u sklopu novog akcijskog plana za smanjenje parafiskalnih nameta gospodarstvo do kraja ove godine rasteretiti za oko 132,7 milijuna eura. Otprilike jednako rasterećenje trebalo bi uslijediti i iduće godine piše portal Točka na i

“Dakle, ukupno gotovo 265 milijuna eura u vidu ukidanja administrativnih obveza, u vidu smanjenja broja obveznika koji su obuhvaćeni tim administrativnim opterećenjima, ali i optimizaciji, digitalizaciji cjelokupnog procesa”, najavio je ministar Habijan koji je sudjelovao na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Krapina, piše Točka na I

Vlada je novi akcijski plan za smanjenje parafiskalnih nameta koji obuhvaća 73 mjere donijela krajem prošle godine. Dio mjera kojima je gospodarstvo rasterećeno za 25,7 milijuna eura već je proveden tijekom prošle godine, a ostale bi trebale biti provedene do kraja prvog tromjesečja ove godine.

Ministar je ponovo najavio ukidanje vodnog doprinosa te pokretanje procedure za izmjenu i dopunu zakona o financiranju vodnoga gospodarstva.

Vodni doprinos plaćaju investitori za nove građevine te oni koji legaliziraju građevine koje su izgrađene bez odgovarajućih dozvola. Osnovica za plaćanje vodnog doprinosa iskazuje se u m3 (volumna gradnja), m2 (površinska gradnja) i m (linijska gradnja).

“Riječ je o horizontalnoj mjeri koja se ne odnosi samo na gospodarstvenike, već obuhvaća i kućanstva te fizičke osobe”, naglasio je Habijan piše Točka na I. Procjena je da će se ukidanjem vodnog doprinosa gospodarstvo i kućanstva rasteretiti za 16,5 milijuna eura.

Smanjit će se i naknada za korištenje voda koju plaćaju sve pravne i fizičke osobe koje zahvaćaju i crpe vodu iz njena prirodnog ležišta, neovisno o namjeni za koju se voda koristi. To su različite namjene u industriji, uslužnim djelatnostima, poljodjeljstvu i komunalnim djelatnostima: korištenje snage vode radi proizvodnje električne energije, za pogon različitih uređaja, za navodnjavanje, za opskrbu kućanstava, za prehrambenu proizvodnju…Ukupni prihodi od naknade za korištenje voda trebali bi biti smanjeni za 19,7 posto, to bi trebalo donijeti rasterećenje od 18,9 milijuna eura.