dobre vijesti

Destatis: Njemački izvoz blago povećan u listopadu

09.12.2020 u 15:21

Bionic
Reading

Njemački izvoz u listopadu je blago porastao u odnosu na mjesec ranije, no ostaje gotovo sedam posto slabiji u usporedbi s razinama prije izbijanja koronakrize, pokazali su u srijedu privremeni podaci statističkog ureda Destatisa. Najveće europsko gospodarstvo u listopadu je izvezlo roba u vrijednosti 112 milijardi eura, što je povećanje za 0,8 posto u odnosu na rujan, prema sezonskim i kalendarski prilagođenim podacima njemačkog statističkog ureda.

No, u usporedbi s listopadom prošle godine njemački izvoz roba manji je za 6,5 posto te slabiji za 6,8 posto u usporedbi s veljačom ove godine, mjesecom prije izbijanja pandemije zbog koje su diljem Europe uvedene stroge mjere.

Nakon oporavka tijekom ljeta, kada su se granice ponovno otvorile i industrija pokrenula nakon prisilnog zatvaranja radi suzbijanja pandemije, sada se iznova pojačano strahuje da bi nagli rast broja zaraženih u mnogim zemljama mogao zadati novi udarac teškoćama pogođenim gospodarstvima, primjećuje agencija Dpa.

Vrijednost izvoza u prvih je 10 ovogodišnjih mjeseci dosegnula 992,1 milijardu eura, što je za 11,2 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Uvoz u Njemačku u listopadu je bio u vrijednosti 92,7 milijardi eura, što je povećanje za 0,3 posto u odnosu na rujan, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

U odnosu na listopad prošle godine slabiji je pak za 5,9 posto, pokazuju provizorni podaci Destatisa.

U razdoblju od siječnja do listopada, uvoz u Njemačku potonuo je tako 8,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 844 milijarde eura.