rotirajuće predsjedništvo

Njemačka diplomatkinja Helga Schmid imenovana glavnom tajnicom OESS-a

04.12.2020 u 18:11

Bionic
Reading

Njemačka diplomatkinja Helga Schmid imenovana je glavnom tajnicom OESS-a, objavilo je rotirajuće albansko predsjedništvo organizacije, nakon što je nekoliko mjeseci to mjesto bilo prazno zbog neslaganja Zapada i zemalja bliskih Rusiji

"Donesena je odluka i Helga Schmid je imenovana glavnom tajnicom OESS-a", napisala je na Twitteru albanska misija.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) održava od četvrtka svoju godišnju ministarsku sjednicu 57 zemalja članica.

U srpnju nije postignut dogovor u pogledu mjesta glavnog tajnika i nekih drugih najviših dužnosnika, ali je u petak postignut konsenzus.

Sadašnja glavna tajnica Europske službe za vanjsko djelovanje Helga Schmid, koja vodi predmet iranskog nuklearnog programa, uživa povjerenje Moskve i Washingtona.

Zapad je pristao imenovati kazahstanskog državljanina, Kairata Abdrakhmanova, visokim povjerenikom za nacionalne manjine, bez obzira na kršenja ljudskih prava u toj zemlji središnje Azije.

Ali inzistirali su da dvije funkcije u OESS-u ostanu u njihovim rukama, pa je Talijan Matteo Mecacci sada zadužen za ljudska prava, dok je Portugalka Maria Teresa Ribeiro naslijedila Francuza Harlema Désirea na mjestu posebnog predstavnika za slobodu tiska.

Sjednica je ove godine održana putem videokonferencije zbog pandemije koronavirusa.

Švedska će 2021. preuzeti predsjedništvo od Albanije.

OESS je osnovan tijekom hladnog rata radi unaprjeđenja dijaloga između Zapada i bivšeg SSSR-a.

Američki veleposlanik James Gilmore je rekao da je 2020., koju su obilježili prosvjedi u Bjelorusiji i sukob u Nagorno Karabahu, potvrđena važnost OESS-a iako su Turska i Rusija marginalizirale zapadnu diplomaciju u pogledu Nagorno Karabaha.