DAVOR MAYER

Tko je novi direktor Gradske plinare Zagreb koji je svjedočio o aferi u Ini?

27.10.2023 u 17:23

Bionic
Reading

Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o. u svojstvu Skupštine trgovačkog društva Gradska plinara Zagreb d.o.o. donijela je odluku o imenovanju Davora Mayera direktorom Gradske plinare Zagreb d.o.o. nakon provedenog javnog natječaja, izvijestili su iz Holdinga

Davor Mayer magistar je kemijskog inženjerstva s dugogodišnjim iskustvom na visokim rukovodećim pozicijama u naftnoj industriji i energetskom sektoru, navode iz Holdinga.

Internacionalno upravljačko iskustvo stekao je u kompanijama ExxonMobil, INA, OMV Hrvatska, Tifon i Bridgelnik Renewable Energy Europe, i to na poslovima direktora i člana Uprave za područja međunarodne trgovine, veleprodaje, logistike, nabave, kartičnog poslovanja i tržišnih operacija u različitim internacionalnim regijama.

Davor Mayer imenovan je na poziciju direktora društva Gradska plinara Zagreb d.o.o. na mandatno razdoblje od četiri godine, a s radom započinje 1. prosinca 2023. godine.

Svjedočio je sredinom listopada na sjednici Antikorupcijskog vijeća. U upravu INA-e ga je postavila još Vlada Jadranke Kosor 2011. godine, a u njoj je bio sljedećih devet godina.

Dakle, tijekom mandata Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i u konačnici Andreja Plenkovića, pa ima direktna saznanja kako se upravljalo INA-om. Iz uprave ga je, zajedno s Ivanom Krešićem, maknula Plenkovićeva Vlada, a na mjesto njih dvojice su došli Barbara Dorić i Darko Markotić, pisao je ranije 24sata. Javno je svjedočio na sudu protiv Ive Sanadera. Mayer je tada rekao da su MOL-u predana sva upravljačka prava iako nije bio većinski vlasnik.

'Temeljem mog iskustva i rada 18 godina u ovoj struci, držim da je ovaj ugovor protivan interesima Republike Hrvatske. Dati jednu kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a ne imati elemente zaštite vlastitih interesa ne može biti u interesu Hrvatske', kazao je na suđenju prije 10 godina Mayer.

Detaljno je obrazlagao kako uprava nema ovlasti, nego je odluke donosi Odbor izvršnih direktora i mađarski predsjednik uprave. Zazvonila je i njegova izjava da hrvatski članovi uprave 'uopće ne znaju ni po kojoj cijeni INA kupuje naftu od svog suvlasnika MOL-a, te da je uveden sustav koji omogućava da MOL ima sve povjerljive informacije'.

MOL je na to njegovo svjedočenje reagirao priopćenjem da je on 'poput doktora Jekylla i gospodina Hydea. To nije Davor Mayer kojeg mi poznajemo. S Davorom Mayerom kojeg poznajemo imamo dobru suradnju', pisao je ranije 24sata.

Inače, tek 2016. godine je taj sustav upravljanja djelomično promijenjen i uprava je ponovno dobila ovlasti. Mayer i Krešić, ali i tadašnji član uprave Niko Dalić su spriječili i donošenje odluke o gašenju sisačke rafinerije. Mayer je s nekadašnjim predsjednicima Nadzornog odbora Ine Damirom Vanđelićem i Davorom Šternom, te Ivanom Krešićem, svjedočio u korist Hrvatske i u arbitražnim postupcima.