NOVI PREDSJEDNIK

Davor Baković zamijenio Darinka Bagu na poziciji šefa Hrvatskih izvoznika

14.10.2022 u 10:52

Bionic
Reading

Davor Baković novoizabrani je predsjednik Hrvatskih izvoznika (HIZ), a na toj je poziciji zamijenio Darinka Bagu, bivšeg čelnog čovjeka Končar-elektroindustrije, koji je na poziciji predsjednika bio od osnutka udruge.

Odluka o promjeni je donesena na 23. izbornoj skupštini HIZ-a, održanoj 22. rujna 2022. na kojoj je izabrano novo vodstvo udruge. Ponovno izabrana zamjenica predsjednika HIZ-a je profesorica Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dok su za potpredsjednike izabrani Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik, Aleksandra Hadun Homar iz Podravke, Vjekoslav Majetić, vlasnik DOK-ING-a, Domagoj Matasić, predsjednik Uprave E.G.O. Elektro-komponente, Alojzije Šestan, glavni direktor Šestan-Buscha te Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Novoizabranom predsjedniku Bakoviću, direktoru KONČAR-Mjernih transformatora, intencija je nastaviti misiju Hrvatskih izvoznika – promicanje izvoza i zastupanje interesa hrvatskih izvoznika te uključivanje u udrugu što više izvoznika jer je povećanje izvoznih potencijala i inzistiranje na izvrsnosti jedini put gospodarskom oporavku Hrvatske uz naglasak da je pitanje izvoza i demografsko pitanje. Također, Baković se zahvalio članovima Skupštine na iskazanom povjerenju naglasivši kako mu je čast naslijediti Darinka Bagu, osnivača HIZ-a, od kojeg je imao priliku učiti te s njim surađivati tijekom prijašnjih godina. Ukratko je predstavio svoj životni put te karijeru koju je gradio u KONČAR-Mjernim transformatorima, jednoj od uspješnih izvozničkih tvrtki iz KONČAR grupacije, a koja je svojim izvoznim asortimanom prisutna u stotinjak zemalja svijeta.

I u Upravni odbor HIZ-a izabrano je šesnaest članova: Jerko Andrijić (Radež), Marko Badurina (Hrvatska poštanska banka), Vedran Bilas (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Tina Buhin (Scott Bader), Dorotea Effenberger (Tahograf), Hrvoje Duvnjak (SELK), Đuro Horvat (Tehnix), Marko Jurman (Filix), Andrija Lalić (Apipharma), Željko Lisičak (Metal-Elektro), Ivan Mišetić (Atlantic Cedevita), Ivica Grlić Radman (Agroproteinka), Slaven Ružić (PIK Vrbovec plus), Ana Soldo (DS Smith Belišće Croatia), Slavko Vidović (Infodom) i Zvonimir Viduka (Altpro).

Inače, Hrvatski izvoznici su neprofitna, nestranačka i nevladina udruga, osnovana 2004. godine na inicijativu hrvatskih izvozničkih tvrtki kao predstavničko tijelo tvrtki i organizacija koje zajednički djeluju na promociji i zastupanju interesa hrvatskog izvoza.