VLADIN FAVORIT

Danko Končar kupuje sve hrvatske škverove?

06.08.2009 u 09:31

Bionic
Reading

Danko Končar, favorit Vlade u privatizaciji hrvatskih brodogradilišta, sigurno se javlja na prvi, upravo raspisani pozivni tender, i to ne samo za tri, nego za svih pet državnih škverova, doznaje Jutarnji list

Osim toga, vjerojatno ulazi i u konzorcij za kupnju pulskog Uljanika koji se prodaje po posebnom modelu. Končar, dakle, ima ambiciju potpuno zavladati tom domaćom izvoznom industrijom koja već dva desetljeća grca u gubicima.

Za tu krajnje rizičnu poslovnu avanturu donedavno hrvatskoj javnosti nepoznati biznismen temeljito se priprema već punih godinu dana. Zbog tog je projekta presložio i svoj do jučer glavni biznis, trgovinu kromom. Danko Končar je nedavno prodao rudnike u Južnoafričkoj Republici i navodno pritom jako dobro zaradio. Prodao je i znatan vlasnički udio u svojoj tvrtki Samacorn, organiziranoj kao holding više sestrinskih poduzeća sa sjedištem u Londonu. U akviziciju navoza Končar ulazi preko svoje hrvatske tvrtke Kermas ulaganja.

Vinka Cetinski, članica uprave i prva Končareva suradnica u njegovim poslovnim ulaganjima u Hrvatskoj, potvrdila je da idu s ponudom već u prvom natječaju, što ne znači da će biti prihvaćena, pogotovo za sva brodogradilišta. Ističe kako se dugo i ozbiljno pripremaju da bi sada kalkulirali i čekali eventualni drugi natječaj.

'Mi smo već identificirali sve ključne probleme svakog pojedinog brodogradilišta i znamo kako ih riješiti', izjavila je Vinka Cetinski, ali zasad ne želi iznositi detalje.

Snažnu podršku za kupnju nacionalnih navoza Končar ima i u Vladi gdje su, očito u strahu od fijaska tog velikog privatizacijskog projekta, sve karte bacili na tog ključnog igrača. Posebno se tu ističe potpredsjednik Damir Polančec koji je, solirajući u pregovorima s EK gdje je i dogovorio privatizacijski model, formacijski najodgovornija osoba ne samo za provedbu, nego i za posljedice te krupne transakcije državne imovine koja hrani 11.000 izravno zaposlenih u škverovima i još toliko u partnerskim tvrtkama.

Polančec pomaže Končaru i u pokušaju da za kupnju škverova okupi konzorcij domaćih tvrtki, brodara i banaka. Pozvao ih je u svoj kabinet gdje im je Končar izložio ideju, no, prema pisanju Jutarnjeg lista, taj poziv baš i nije pao na plodno tlo. Predsjednik Uprave Atlantske plovidbe Ante Jerković otvoreno je odbio poziv da ta moćna domaća brodarska kompanija uđe u takav konzorcij.

Končar najavljuje da će sa svakim pojedinačno još jednom sjesti i dati im konkretnu ponudu. Bankama, prvenstveno Zabi koja je sa 4,5 milijardi potraživanja i najveći vjerovnik brodogradnje, Končar predlaže da dio svojih potraživanja pretvore u vlasničke udjele, ali i tu nailazi na jak otpor.