PREDSTEČAJNA NAGODBA

Danas odluka o sudbini Coninga

26.07.2013 u 10:05

Bionic
Reading

O bankama prvenstveno ovisi sudbina Coninga čiji bi se vjerovnici danas trebali izjasniti prihvaćaju li ili ne izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja

Više od 378 milijuna kuna iznosi ukupan dug za restrukturiranje tvrtki Coning Grupe, odnosno Coninga kojem su se početkom godine pripojile tvrtke Coning Ecogradnja, Coning Turizam, Congama, Coning inženjering i Velebit. Od spomenutog iznosa, država i javna trgovačka društva potražuju 10 milijuna kuna, dobavljači 80, a banke ukupno 288 milijuna kuna. S 89 milijuna kuna prednjači Hypo, a HBOR potražuje 58 milijuna kuna, ZABA 51 milijun, Erste 31 milijun te Vaba 30 i CEBA 26 milijun kuna.

Većina banaka, međutim, odlučila je svoja potraživanja prema Coningu riješiti mimo predstečajne nagodbe, tako da samo 190 milijuna kuna iznose utvrđene tražbine 695 vjerovnika koje će glasovati na ročištu za glasovanje pred Nagodbenim vijećem zakazanom u 11 sati na Zagrebačkom velesajmu. Usprkos tome, većinu tražbina i dalje imaju banke, i to njih tri: HBOR, Vaba i Kreditna banka Zagreb koja potražuje deset milijuna kuna, odnosno sve tri zajedno gotovo 100 milijuna kuna.

U izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja kao model za restrukturiranje Coningova duga prema HBOR-u nudi se reprogram obveza na dulje razdoblje s počekom otplate od tri godine, a poček kod Vaba banke dvije godine za glavnicu i godinu dana za kamatu, a prvi anuitet banka bi dobila kroz tri godine. Isto to u planu restrukturiranja predviđeno je i za ZABA-u, CEBA-u i Erste banku, iako se u predstečajnoj nagodbi ove banke nisu prijavile kao vjerovnici. Među potonjima je i Hypo banka kojoj se, uz reprogram, nudi preuzimanje Coningovog projekta Samobor koji treba završiti, kao i preuzimanje njegovih stanova u Zagrebu te poslovnih prostora u Varaždinu.

Za tražbine države i povezanih trgovačkih društva predviđena je otplata kroz šest godišnjih rata uz poček od dvije godine, a svi ostali vjerovnici, odnosno dobavljači koji potražuju više od 70 milijuna kuna, morali bi se zadovoljiti s time što će dobiti 30 posto potraživanja kroz četiri godine, dok bi 70 posto svojih tražbina trebali otpisati.

U izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja navodi se i da se od HBOR-a i komercijalnih banaka računa na novih 7,5 milijuna kuna za obrtni kapital Coninga kojem je zaprijetio stečaj zbog kontinuiranog pada prihoda od 2007. Naime, te godine tvrtke iz Coning Grupe imale su ukupan prihod od 208 milijuna kuna koji je 2011. spao na 48 milijuna kuna.