SUD USVOJIO ŽALBU HOTELIJERA

Dalmatinski hotel pobijedio ZAMP

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 09:33
  • Objavljeno 24.04.2009 u 09:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Visoki trgovački sud (VTS) usvojio je prvi put žalbu jedne velike hotelske kuće iz srednje Dalmacije koju je tužilo Hrvatsko društvo skladatelja (HDS). Riječ je o višegodišnjoj parnici o visini naknade koju je tvrtka, prema izračunu kontrolora, HDS-u dužna platiti za korištenje glazbe u svojim objektima.

To je tek jedna od desetaka tisuća istovrsnih HDS-ovih parnica i, kako piše Poslovni dnevnik, na VTS-u je zbog jednoobraznosti i količine parnica posebno organiziran posao za sporove HDS-ZAMP-a koje rješavaju savjetnici. Zaštita autorskih prava (ZAMP) je HDS-ova stručna služba koja naplaćuje naknade i tako je preklani inkasirala 79 milijuna kuna. Od toga iznosa, trošak ZAMP-a je bio 20 milijuna kuna, a najveći čine parnice protiv korisnika neplatiša, tvrde u ZAMP-u.

Dosad su ih uspješno dobivali, no odvjetnik Mićo Ljubenko da je u spomenutom slučaju, koji je vodio, došlo do promjene sudske prakse koja će 'primorati HDS-ZAMP da uvažava činjenice koje će iznositi i sami obveznici naknade', a to su između ostalih i hotelijeri.

'Obveznik naknade i HDS-ZAMP postaju ravnopravni u tim postupcima, a do sada su sudovi isključivo polagali povjerenje na zapisnike koje bi jednostrano sačinili djelatnici ZAMP-a jer su ih sudovi ranijim stajalištem shvaćali kao službene osobe, a ne djelatnike jedne stranke u sporu', objašnjava on.

Rješenjem VTS-a ukinuta presuda Trgovačkog suda u Splitu obvezuje niži sud da na jednak način uvažava saznanja i činjenice iznešene od obje strane. Takva promjena sudske prakse će, prema mišljenju odvjetnika, usmjeriti ZAMP da isključivo sklapa ugovore sa svim obveznicima jer će biti vrlo rizično voditi sudske postupke na temelju jednostranih zapisnika svojih djelatnika.

Franco Palma, predsjednik Izvršnog odobora Hrvatske udruge hotelijera potvrđuje da kontrolori ZAMP-a bez najave i znanja uprava tvrtki rade zapisnike, koje nitko s druge strane ne potpisuje i na temelju toga obračunavaju naknadu hotelima, a sudovi im unatoč jednostranom viđenju poklanjaju povjerenje.

'Tako su neke kuće početkom 2009. dobile od ZAMP-a i do 40 posto veće račune nego lani', kaže Palma.

U ZAMP-u to demnatiraju, au nizu presuda stoji kako 'sud poklanja vjeru iskazima svjedola (kontrolora) smatrajući ih istinitim'. Razlog toga, neki tumače, je taj što ZAMP svoje djelatnike naziva kontrolorima, pa ih sud doživljava kao službene osobe bez obzira što se radi o zaposleniku stranke u sporu, a ne državnog tijela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi