DOK PALME NJIŠU GRANE

'Dalmacija se ne smije bazirati samo na turizmu'

19.05.2010 u 17:17

Bionic
Reading

U Splitu je održan prvi Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije. Kao glavni ciljevi Gospodarskog foruma su istaknuti predstavljanje aktualnih mjera za poticanje gospodarstva, predstavljanje projekata i razvojne politike regije, jačanje suradnje javnog i privatnog sektora

Skup je otvorio splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader koji se u govoru se zauzeo za novi pristup u razvoju županije te dodao: 'Želimo da znanost i nove tehnologije doprinesu razvoju gospodarstva na području naše županije.'

Srećko Radnićdirektor Agencije za razvoj splitsko-dalmatinske županije, rekao je da bi u Hrvatskoj trebale zaživjeti nove regionalne politike, po uzoru ne zemlje u Europskoj uniji.

'Nova regionalna politika u Hrvatskoj bi određivala i nove proračunske politike i instrumente za provedbu te politike', zaključio je Radnić. Najavio je utemeljenje fonda za gospodarski razvitak županije koji će biti instrument u provođenju nove regionalne politike za gospodarski razvoj.

Skupu se obratio i ekonomski analitičar Damir Novotny i upozorio da Splitsko-dalmatinska županija ne bi trebala svoj gospodarski razvitak bazirati isključivo na turizmu nego i na poticanju novih tehnologija i industrije.

'Strukturu gospodarstva u Dalmaciji treba prenamijeniti jer je sadašnja industrija na tom području zastarjela', naglasio je Novotny.

Izvršni direktor za specijalne projekte McCann Ericksona Edvin Jurin je istaknuo da bi u Dalmaciji trebalo stvarati 'dalmatinske kriterije izvrsnosti' jer je to područje ugodno i za rad i za život. Jurin smatra da se strategija razvoja Dalmacije treba temeljiti na obnovljivim izvorima energije, turizmu i čistoj industriji.