dokapitalizacija

Dalekovod prikupio 410 milijuna kuna, sada može u miru okončati predstečajnu nagodbu

21.01.2022 u 14:11

Bionic
Reading

Dalekovod uspješnom dokapitalizacijom završio proces financijskog restrukturiranja i ojačan novim kapitalom kreće u snažni razvoj poslovanja

Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d.. Temeljem Odluke dioničara o povećanju temeljnog kapitala Društva uplaćeno je 410 milijuna kuna, odnosno upisano 41.000.000 novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10,00 kuna i time je temeljni kapital društva povećan na iznos od 412.471.930,00 kuna.

Kako stoji u priopćenju Dalekovoda, proces dokapitalizacije završni je korak na putu oporavka kompanije, njezinog dugoročno održivog poslovanja i financijske stabilnosti. Uzimajući u obzir financijski položaj kompanije prije dovršetka ovog procesa, dokapitalizacija je predstavljala nužan smjer za očuvanje daljnjeg poslovanja .

'Dalekovod će provedbom ove dokapitalizacije postati jedna od rijetkih kompanija u Hrvatskoj koja će uspješno okončati predstečajnu nagodbu namirivši sve vjerovnike provođenjem sveobuhvatne transformacije poslovanja bez dodatnih zaduženja. Finalizirani proces financijskog restrukturiranja okončat će predstečajnu nagodbu devet godina prije inicijalnog roka', stoji u priopćenju.

Dokapitalizacijom je u potpunosti otklonjena neadekvatnost kapitala i osigurana dugoročna stabilnost te samoodrživo poslovanje kompanije, koja nastavlja poslovanje bez dugova iz predstečajne nagodbe s jasnom razvojnom vizijom, a Dalekovod postaje jedna od kompanija s najsnažnijom kapitalnom strukturom u sektoru.

U dokapitalizaciji, koja je provedena u cijelosti uplatom u novcu, sudjelovali su društvo Napredna energetska rješenja d.o.o., mirovinski fondovi, te institucionalni investitori. Važno je za istaknuti da su u procesu, kroz zajedničko društvo Napredna energetska rješenja d.o.o., posredno sudjelovali jedan od najznačajnijih tržišnih igrača u sektoru energetike Končar - Elektroindustrija d.d. kao jedan od strateških ulagača, te pojedinačno najveći vjerovnik društva Construction Line, koji je u prethodnom periodu kao vjerovnik dao snažnu potporu očuvanju kompanije i uspješnoj provedbi financijskog restrukturiranja.

Također, bitno je istaknuti i značajan doprinos dobavljača te financijskih vjerovnika društva (prvenstveno HBOR-a i Zagrebačke banke) koji su kontinuirano podržavali poslovanje i vjerovali u perspektivu društva kroz potporu procesu financijskog restrukturiranja i redovnom osiguravanju garancija.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Uspjeh navedenog procesa pokazatelj je iznimnog potencijala Dalekovoda, te iskustva i znanja njegovih zaposlenika koji u budućnosti dodatno mogu doći do izražaja, a što su prepoznali i investitori koji su sudjelovali u ovoj dokapitalizaciji. Završetkom ovog procesa otvara se nova perspektiva razvoja kompanije na domaćem i inozemnom tržištu, kao i za 1350 zaposlenika Dalekovoda.

Dalekovod kao kompanija koja je prisutna na europskom energetskom i infrastrukturnom tržištu nastavit će jačati svoju poziciju te širiti poslovanje u tom pravcu. Stabilnost poslovanja otvara jasan put razvoja izvoznog poslovanja koje će osim na povećanje poslovnih rezultata kompanije imati snažan utjecaj i na domaće gospodarstvo u cjelini. Dalekovod se dovršetkom ovog procesa okreće novim poslovnim perspektivama bez ograničenja koja su bila teret zadnjih 10-ak godina, pri čemu će se prikupljeni kapital koristiti i za potrebe restrukturiranja kompanije, financiranja tekućeg poslovanja te buduća ulaganja nužna za stabilno, učinkovito i samoodrživo poslovanje.