tržište kapitala

Burza u zelenom, Uljanik skočio 80 posto

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u petak upisalo blago pozitivna kretanja, čime je tjedan zaključen u pozitivnom tonu. Indeks CROBEX je u petak ojačao 0,3 posto, a sličan porast je upisao i blue-chip indeks CROBEX10.

Iako su se većinu tjedna indeksi kretali između pozitivnog i negativnog teritorija, dobitci u petak su indekse ipak pogurale u zeleno na tjednoj razini, što je njihov treći uzastopni tjedan rasta. Likvidnost je bila skromna, sa svega 3,6 milijuna kuna dioničkog prometa, što je zaokružilo najlošiji tjedan po prometu od ljeta prošle godine. Trgovanje je prošlo bez milijunaša, a najlikvidnije izdanje je bila dionica Valamar Riviere, koja je na oko 850 tisuća kuna prometa porasla 1,2 posto.

Po prometu slijedi dionica Hrvatskog Telekoma koja na oko 620 tisuća kuna prometa stagnirala cijenom. U trgovanju je posebno odskakala dionica Uljanika, koja je na 120 tisuća kuna prometa uzletjela oko 80 posto, nakon što je završen proces dubinskog snimanja, te su počele špekulacije o prvim službenim ponudama strateških partnera.

Dobru izvedbu je imala i dionica Končar Elektroindustrije sa rastom od 2,7 posto, kao i njena tvrtka kćer Končar distributivni i specijalni transformatori sa 3 posto rasta. Dionica Končara nalazi se uzlaznoj putanji koja traje već zadnja dva tjedna, nakon medijskih napisa o zahtjevima dioničara kompaniji da ozbiljnije prione potrazi za akvizicijama. Na strani gubitnika izdvaja se Optima Telekom sa 3,5 posto minusa, kao i dionica Zagrebačke banke koja je oslabila 1,7 posto.

Dobitnik dana Uljanik +79,78 16,00

Gubitnik dana Optima Telekom -3,53 1,64

Crobex +0,29 1.762,22

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.