MUKE PO PODUZETNIŠTVU

Cvetojević u 'Otvorenom': Zašto bih ja bio direktor i zaposlenik u svojoj firmi?

  • Autor: B. S. / HRT
  • Zadnja izmjena 04.01.2019 09:53
  • Objavljeno 04.01.2019 u 06:50
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlada je odlučila rasteretiti gospodarstvo. S čak 314 mjera poduzetnicima će smanjiti troškove, a umjesto suvišne dokumentacije uvest će digitalizaciju - čime bi poduzetnici i obrtnici trebali godišnje uštedjeti 626 milijuna kuna. O toj temi su u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' razgovarali ministar gospodarstva Darko Horvat, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić, poduzetnik Saša Cvetojević, direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat te predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika Boris Pleše

'Prije dvije godine, 2017., rođena je inicijativa rasterećenja hrvatskog gospodarstva. Akcijski plan za 2019. godinu je kontinuitet. Možda malo radikalniji zahvati uz sve one administrativne prepreke koje stoje na putu formiranja trgovačkog društva, pokretanja poslovanja i drugih procesa. Dakle 314 mjera ukupnog izračuna, rasterećenje negdje na razini od 620 milijuna kuna. Ne samo zbog toga što će poduzetnicima na poslovnim računima ostati novac, već i zbog toga što će upotrijebiti puno manje živaca, iskoristiti puno manje papirologije', rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa, pozdravlja ovo što radi Ministarstvo gospodarstva. Na pitanje je li Horvat dobar ministar odgovara: 'Koji god ministar smanjuje barijere, ukida administrativne prepreke, parafiskalne namete, smanjuje poreze, pojednostavljuje procese, dobar je, da.' Huić kaže kako je najveći problem s malim i mikro poduzetnicima. Male kompanije su, kaže, specifične, a puno onoga što se primjenjuje na cijelu ekonomiju - velike, srednje i male poduzetnike - neprimjenjivo je na male kompanije.

Huić kaže i da su hrvatske inspekcijske službe 'preagresivne, previše represivne'. Smatra da bi trebale biti više edukativne, poput onih u Njemačkoj i Austriji. To bi značilo, objasnio je, upozorenje na prvi prekršaj, a na drugo, treće upozorenje - represija. Za male kompanije i kazne su, kaže, nesrazmjerne.

  • +17
  • +14

Dodjela nagrada Zlatna kuna najboljim tvrtkama i gospodarstvenicima po izboru HGK

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Poduzetnik Saša Cvetojević dotaknuo se problema tvrtki s jednim zaposlenim - gdje je jedna osoba istovremeno direktor, čistač/ica, administrativac, vozač. 'On je sam sebi zaposlenik i direktor. I to je ono protiv čega se mi kao poduzetnici zalažemo - zašto ja moram biti zaposlen u svojoj firmi? To je sukob sam po sebi. Ugovor s jedne strane potpisujem kao direktor, a s druge strane kao zaposlenik', rekao je. I on podržava napore Horvatova ministarstva.

Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix, kaže da su Vladine mjere došle u pravi trenutak - na početku poslovne godine. Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kaže da njegovi kolege moraju postupati po zakonu, odnosno uredbama i ostalim aktima koje donose Vlada i Sabor. Postoji jako malo zakona u kojima službenik ima diskrecijsko pravo odlučivati, nego su dužni postupati po zakonima, rekao je.

Cijelo 'Otvoreno' pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!