RAST PRODAJE I IZVOZA

Cromaris potvrdio poziciju šeste tvrtke u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe

28.12.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Tvrtka Cromaris prodala je u ovoj godini 10 tisuća tona ribe, što je rast od šest posto u odnosu na lani, objavila je u ponedjeljak ta članica Adris grupe, kojoj je cilj daljnji rast i nastavak investicija, posebice u preradu ribljih proizvoda

"U iznimno teškim gospodarskim okolnostima u nas i u svijetu izazvanim pandemijom koronavirusa, Cromaris potvrđuje svoju poziciju šeste tvrtke u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe i ostvaruje zapažene poslovne rezultate", navodi se u priopćenju.

Kako ističu iz Cromarisa, krajem prosinca dostignut je ambiciozno postavljen cilj - na tržište je ukupno isporučeno više od 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe, što je rast od šest posto prema godini ranije.

"Prodaja veća od 10 tisuća tona ribe, značajan je rezultat i s obzirom na izrazito nepovoljno okruženje u kojem će svi konkurenti na Mediteranu ostvariti pad prodaje u odnosu na 2019. godinu, ponajviše zbog pada potrošnje vezane uz djelomičnu ili potpunu zatvorenost HoReCa kanala na gotovo svim tržištima, a koji čini i do 50 posto tržišta ribe", navodi se u priopćenju.

Iz Cromarisa ističu kako je u 2020. ostvaren daljnji rast prodaje na izvoznim tržištima te izvoz trenutno iznosi 85 posto.

Glavni nositelj snažnog rasta je talijansko tržište. Cromaris u Italiji, koja je i najveće svjetsko tržište brancina i orade, u drugoj polovici ove godine drži devet posto vrijednosnog udjela, što je rast od 30 posto u odnosu na lani, ističu iz Cromarisa i dodaju da je prodaja pritom rasla za 19 posto, dok je samo tržište palo devet posto.

Rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke i Švicarske.

Direktor Cromarisa Goran Markulin u priopćenju ističe kako je "cilj Cromarisa nastaviti daljnji rast na svjetskom tržištu mediteranske ribe, uz stalno povećanje efikasnosti svih poslovnih procesa".

"U 2021. godini nastavit ćemo s investicijama, posebno u preradu ribljih proizvoda koja čini jednu od osnovnih prednosti Cromarisa. Predviđeno je jačanje svih kapaciteta prerade uključivo skladišnih kapaciteta za otpremu svježe ribe", najavio je Markulin.

Iz Cromarisa također najavljuju kako će sljedeću godinu obilježiti i lansiranje dviju novih vrsta riba u ponudi - zubaca i gofa.