ZAGREBAČKA BURZA

Crobexi porasli prvi puta od početka godine

24.01.2016 u 09:53

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna indeksi ojačali više od 1 posto, prekinuvši tako oštar pad od početka godine, no i dalje uz skroman promet jer nema važnijih domaćih korporativnih vijesti. Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 1,01 posto, na 1.604 boda, vrativši se tako nakon pet dana ponovno iznad psihološki važne granice od 1.600 bodova. Crobex10 porastao je 1,14 posto, na 937 bodova

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 67,2 milijuna kuna, što je otprilike 9 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, još 14,9 milijuna kuna ostvareno je u blok transakcijama dionicom Leda, po cijeni od 8.750 kuna, te 2,1 milijun kuna dionicom Podravke, po cijeni od 310 kuna.

'Nakon dva tjedna oštrog pada Crobexa, za po tri posto, protekloga tjedna indeksi su blago porasli, uz i dalje skroman obujam trgovanja. Nešto veći prometi obilježili su trgovanje u ponedjeljak, dok su indeksi znatnije porasli, oko 1 posto, u utorak', kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kao i proteklih tjedana, nije bilo važnijih korporativnih objava, dodala je.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, sa 12,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,65 posto, na 139,9 kuna.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 4,8 milijuna kuna i rastom cijene za 0,74 posto, na 345,1 kunu.

Znatnije se trgovalo i dionicom Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 4,17 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,3 posto, na 22,93 kune.

Najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima, za 13 posto, ostvarila je dionica RIZ Odašiljača, a slijedi dionica Belja, sa skokom cijene za 5,9 posto, te Ine, za 5,45 posto.

S druge strane, veći pad cijene zabilježile su dionice Genere, za 10,17 posto, i ACI-ja, za 8 posto.

'Što se tiče kretanja Crobexa idućih dana, i dalje sam oprezna. Fundamentalna slika je pozitivna, dok je tehnička negativna. U nedostatku poslovnih vijesti, kao i privatizacijskih procesa, vjerujem da će prometi ostati skromni, dok bi Crobexi sa stabilizacijom inozemnih burzi mogli biti manje pod pritiskom', ocjenjuje Štriga.

I na svjetskim su burzama prošloga tjedna indeksi zabilježili prvi rast u ovoj godini.

Zahvaljujući oporavku cijena nafte s najnižih razina u 12 godina i nadi ulagača u nove poticajne mjere središnjih banaka, na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,7 posto, dok je S&P 500 skočio 1,4, a Nasdaq indeks 2,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 2,3, a pariški CAC 3 posto.

'Na svjetskim burzama blago je smanjena zabrinutost investitora, ponajviše zahvaljujući najavi Europske središnje banke da su moguće dodatne mjere kvantitativnog monetarnog popuštanja, a i u Japanu se očekuje daljnje monetarno popuštanje', zaključuje Tajana Štriga.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.