STANJE SE STABILIZIRA

Crobexi porasli nakon četiri tjedna pada, promet mršav

03.07.2016 u 10:16

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi porasli više od 1 posto, nakon četiri tjedna pada, no promet je bio mršav jer nije bilo vijesti koje bi potaknule ulagače na veću aktivnost

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,58 posto, na 1.679 bodova, dok je Crobex10 ojačao 1,19 posto, na 977 bodova, pa su se indeksi odmaknuli od najnižih razina u tri mjeseca.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 22,7 milijuna kuna, što je oko šest milijuna manje nego tjedan dana prije.

Najveći promet, 5,7 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicama HT-a, pri čemu im je cijena porasla 1,6 posto, na 141,11 kuna.

U blok transakciji tom dionicom ostvaren je dodatni promet od 5,5 milijuna kuna, po cijeni od 138,5 kuna po dionici.

S prometom od 4,6 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena pala 2,1 posto, na 377 kuna.

Sličan promet ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, koja je poskupila 3,3 posto, na 24,89 kuna.

Niti jednom drugom dionicom prošloga tjedna nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveći rast cijene zabilježila je dionica Dalekovoda s rastom od 8,25 posto. S rastom cijene za više od 7 posto slijedile su dionice Atlantske plovidbe i Belja, dok su dionice AD Plastika i Ine pokupile 3,7, a Atlantic grupe 1,9 posto.

S druge strane, najveći pad cijene među likvidnijim izdanjima zabilježile su dionice Končara-EI i Luke Ploče, koje su pojeftinile nešto više od 2 posto.

Zahvaljujući rastu u posljednja četiri dana prošloga tjedna, Crobexi su se odmaknuli od najnižih razina u posljednja tri mjeseca, na koje su pali u ponedjeljak, kada su i svi najvažniji svjetski burzovni indeksi bili pod pritiskom zbog šoka izazvanog odlukom Britanaca na referendumu 23. lipnja o napuštanju Europske unije.

Ipak, zajedno sa svjetskim burzama, posljednjih su se dana oporavili i Crobexi. No, ne tako snažno kao najvažniji svjetski burzovni indeksi jer su, kažu analitičari, domaći ulagači oprezni zbog neizvjesne političke situacije u zemlji nakon što je Vlada pala, a Sabor raspušten.