tržište kapitala

CROBEX zaključio tjedan u crvenom

Bionic
Reading

Nakon rasta dioničkog tržišta krajem prošle godine, kao posljedice uljepšavanja portfelja, početak ove godine donio je korekciju cijena. Dionički indeksi u petak su zaključili blago u crvenom te time zaokružili sliku tjedna. CROBEX je kliznuo svega 0,01 posto, ali je zato na tjednoj razini oslabio 1,1 posto, prvenstveno zbog rasprodaje u prvom trgovinskom danu u ovoj godini

Likvidnost je nakon jednog dana predaha ojačala u petak, na čak 13,6 milijuna kuna, pogonjena prvenstveno blok transakcijom povlaštene dionice Adrisa u iznosu od 8,2 milijuna kuna. U redovnom je trgovanju bilo svega 5,4 milijuna kuna prometa, uz dva milijunaša. Prvih osam najtrgovanijih dionica dan je zaključilo bez porasta cijene.

Najlikvidnija je bila dionica Hrvatskog Telekoma, s 1,2 milijuna kuna protrgovane vrijednosti i padom cijene od 0,7 posto. U stopu je prati dionica Končar Elektroindustrije, s 1,1 milijun kuna prometa i padom cijene od 0,9 posto na 525 kuna, što je njena najniža razina od 2012. godine.

Gubitnik dana je ipak dionica Optime Telekoma, koja je izgubila 3,4 posto na vrijednosti, vjerojatno kao posljedicu realizacije kapitalnih dobitaka iz zadnjih mjesec dana trgovanja. Slabu je izvedbu imala i dionica Čakovečkih mlinova, s 2,5 posto minusa.

Na strani dobitnika izdvaja se dionica Atlantske plovidbe s 3,8 posto plusa, usprkos vijesti o kvaru na brodu Sveti Vlaho, koji je zbog toga usidren u Urugvaju. Dobru izvedbu imala je i dionica Atlantic Grupe, s rastom cijene od 1,7 posto na 1.170 kuna, što je njena nova rekordna razina.

Dobitnik dana Atlantska plovidba +3,75% 332,00

Gubitnik dana Optima Telekom -3,41% 1,70

CROBEX -0,01% 1.729,79

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.